
10 mákos sütemény, amit imádni fog a család: kuglóf, keksz, rétes és még sok finomság
A mák a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, amit minél többféle süteményben érdemes felhasználni.
Bár a hagyományos, vékony tésztás palacsinta is megér egy misét, érdemes néha bizalmat szavazni az amerikai pufi palacsintának, amit számtalan ízesítésben készíthetsz el, akár mákosan és citromosan is, ahogy alább is mutatjuk.
Mákból egészet használj, az nagyon szépen mutat majd a tésztában, citromból pedig kezeletlen héjút, így biztosan nem kerül semmilyen vegyszer a palacsintába.
Hogy puha és légies legyen, a sütőport se hagyd ki belőle, és olvasztott vaj is kerül a tésztájába.
A lisztet, a mákot, a sütőport és a sót keverjük össze egy tálban.
Egy másik tálban keverjük össze a cukrot és a citrom reszelt héját, az ujjainkkal morzsoljuk össze. Utána adjuk hozzá a tojásokat, a citromlevet, a vaníliát és a tejet, keverjük habosra.
A nedves hozzávalókat öntsük a szárazakra, végül keverjük bele az olvasztott, de kihűlt vajat.
Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vajat.
A tésztát adagoljuk a serpenyőbe, nagyjából fél merőkanálnyi adagból készítsünk egy kisebb, pufi palacsintát, majd süssük mindkét oldalán aranybarnára. Süssük ki az összes tésztát.
A mázhoz keverjük össze a citromlevet és a porcukrot.
Csurgassuk a citrommázat a palacsinták tetejére, majd kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu