Elronthatatlan gofrirecept – A vanília a tészta lelke

gofricover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az aranybarna édes vagy sós gofri kívül ropog, belül puha. A belgák kedvenc reggelije számos variációban hódít, szervírozhatjuk desszertként, a sós változatból akár szendvicset is készíthetünk.

A gofri készítéséhez elengedhetetlen, hogy beszerezzünk egy gofrisütőt. A választék széleskörű, a termékek között találhatunk egészen olcsót, akár 2-3 ezer forintért, de ennél kevesebbért nem igazán, én azonban úgy gondolom, megéri venni egy jobb minőségűt, különösen akkor, ha szeretjük ezt a finomságot. Ráadásul mást is készíthetünk a sütőben, jól kivajazva akár lapcsánka is sülhet benne.

A belgák kedvence az egész világot meghódította, az egyszerű tészta összeállításához rengeteg különböző receptet találni. A hagyományos belga gofri vastagabb, kör vagy téglalap alakú, az amerikai stílusú gofri vékony, kisebb, rácsszerű bemélyedésekkel, különböző formákban készülhet. A legérdekesebb gofri, amivel eddig találkoztam, vaníliás tésztájú volt, de ami megragadta a figyelmemet, az a formája volt, a Csillagok háborújában megismert Yodát ábrázolta, merthogy a széles gofrisütő-kínálatban ilyet is találni.

Az amerikaiak körében népszerű a sós gofri is, amiből tartalmas szendvicseket készítenek, a kisült tésztára fűszeres csirkemellcsíkok is kerülhetnek. Én a már említett vaníliás tésztáért vagyok oda, amit magában vagy tejszínhabbal és bogyós gyümölcsökkel érdemes fogyasztani. A receptben írt arányokból, ha lapos, amerikai formában készülnek, 10 darab lesz, ha viszont a vastagabb belga tésztát szeretnénk, 4 darabra elegendő.

Vaníliás gofri

gofrict

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 25 dekagramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 2.5 deciliter tej
  • 2 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 12 dekagramm olvasztott vaj
Recept idők

Elkészítés:

A gofrisütőt melegítsük elő.

Tegyük nagy keverőtálba a lisztet, cukrot, sütőport és a sót, majd alapos keverés után mehet bele a tej, tojás, vanília és olvasztott vaj is. Keverjük csomómentesre, majd a sütőnknek megfelelően adagoljuk a tésztát, és süssük aranybarnára.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük