Krémesre sült kelkáposzta ropogós baconnel: sűrű besamelmártásban puhul

3
Nyomtatás
basamelben-sult-kaposzta-cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Tartalmas köretként és könnyed ebédként is kínálható a krémes besamelben sült káposzta, amelyre a ropogós bacon és a pirult sajt teszik fel a koronát.

Legyen szó bármilyen fajta káposztáról, legtöbbször csak salátaként gondolunk rá, pedig számtalan ételnek lehet az alapja, legyen az rakottas, leves vagy krémes köret. Az alábbi receptben a kelkáposzta a főszereplő, de bátran használhatsz alapnak fehér káposztát is.

Az étel szinte elronthatatlan, de 1-2 dologra nem árt figyelni: a káposztát érdemes elősütni, hogy biztosan puha és krémes legyen, és a bacont is ajánlott ropogósra pirítani, mielőtt a szószba kevered.

Ami egytálételt varázsol ebből a két alapanyagból, az a fűszeres besamelmártás: ebbe – a szokásos vaj-liszt-tej kombináció mellett – fokhagyma, rozmaring, szerecsendió, mustár és sajt is kerül, így valódi ízbomba lesz a végeredmény!

Besamelben sült káposzta

besamelben-sult-kaposzta

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 kisebb fej kelkáposzta
  • 2 ek. olívaolaj
  • 50 g vaj
  • 50 g liszt
  • 850 ml tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet szerecsendió
  • 0.5 tk. rozmaring
  • 2 ek. mustár
  • 250 g cheddar sajt
  • 250 g kockázott bacon
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Távolítsuk el a kelkáposzták külső, csúnyább leveleit, a végeiket vágjuk le, majd vágjuk őket 8 részbe a torzsák mentén.

Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, locsoljuk meg olívaolajjal, majd toljuk a sütőbe kb. 25 percre. Sütés közben párszor fordítsuk át őket, ha szükséges. Akkor jó, ha picit pirult a külsejük.

Közben a kockázott bacont egy serpenyőben süssük ropogósra.

A vajat tegyük egy kis lábasba, majd mikor elolvadt, szórjuk rá a lisztet. Keverjük 1-2 percig, majd folyamatos kevergetés mellett, fokozatosan öntsük fel a tejjel. Alacsony lángon főzzük, közben ízesítsük reszelt fokhagymával, szerecsendióval és rozmaringgal. Mikor már sűrű, adjuk hozzá a mustárt, a reszelt sajt felét, illetve sót és borsot ízlés szerint.

A pirult káposztaszeleteket tegyük egy 20x30 centis tepsibe, majd öntsük rá a besamelt, szórjuk rá a pirított bacont. A maradék sajtot szórjuk a tetejére.

Toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon