
Laktató és melengető frankfurti leves – Jó minőségű virsliből készítsd

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Ropogós, brokkolis sajtgolyó: így nem lesz olajos

Ellenállhatatlan citromos túrófánk: nem kell dagasztani és keleszteni

Pirított tészta fél órán belül: aromás szósz adja meg az ízét

Mennyei, puha epres blondie: fehér csokival készül a tészta

Sűrű, vörösboros csirkepörkölt: nagyon omlós és ízletes lesz a hús
Méltatlanul elfeledett leves a frankfurti, pedig érdemes egy jó nagy adagot főzni belőle, különösen télen.
Vannak olyan levesek, amelyek valahogy kikopnak a köztudatból az évek során, az egyik ilyen a frankfurti leves. Pedig nemcsak melengető, tartalmas leves, hanem nagyon könnyű elkészíteni, ráadásul tényleg pénztárcabarát.
Ha a virslivel nem vagy jó barátságban, ne aggódj, ma már kapni tényleg minőségi, magas hústartalmú fajtákat. Arra figyelj, hogy roppanósat, kicsit füstöltet válassz, sokkal finomabb lesz tőle a leves.
Ha szereted az ilyen tartalmas, de egyszerű és olcsó leveseket, készítsd el ezt a tejfölös krumplilevest is. Télen sem kell lemondanod a zöldséglevesről, próbáld ki ezt a húsgombócos változatot.
Frankfurti leves

Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 evőkanál olaj vagy kacsazsír
- 2 pár frankfurti virsli
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál paradicsompüré
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál majoránna
- 1 teáskanál kömény (őrölt)
- 5 szem krumpli (közepes)
- 0.5 fej kelkáposzta (kicsi)
- 200 milliliter tejföl
- 1 teáskanál liszt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A virslit karikázzuk fel, a hagymát vágjuk egészen apróra, a fokhagymát nyomjuk össze. A kelkáposztaleveleket jól mossuk le, és csíkozzuk fel, a krumplit hámozzuk meg, és kockázzuk fel.
Egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel a zsírt, majd pirítsuk meg rajta a virslikarikákat. Vegyük ki őket, és tegyük félre.
A zsírban alacsony lángon dinszteljük meg a hagymát 5-10 perc alatt, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a paradicsompürét. Alacsony lángon, kevergetve pároljuk még 10 percig, közben öntsünk rá egy kevés vizet, majd adjuk hozzá a pirospaprikát, a majoránnát és a köményt, sózzük, borsozzuk. Öntsünk hozzá folyamatosan vizet, és kevergetve pároljuk 15 percig.
Öntsünk hozzá körülbelül másfél liter vizet, majd tegyük bele a krumplit. Ha félig megfőtt, tegyük bele a kelkáposztát is, várjuk meg, míg felforr, és rotyogtassuk 5-6 percig. Közben a tejfölt keverjük össze a liszttel, és habarjuk be vele a levest. A végén adjuk hozzá a virslit, és hagyjuk, hogy még egyet forrjon, majd vegyük le a tűzről.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors