Fantasztikus orosz káposztaleves: immunerősítő őszi fogás

Orosz káposztaleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az orosz konyha egyik hagyományos kedvence a káposztaleves, vagyis a scsí, mely hússal és hús nélkül is készülhet.

Az orosz káposztaleves igazi őszi, téli fogás, melyből érdemes nagyobb adagot főzni, mivel másnap, felmelegítve még finomabb, mint frissen főzve.

A scsí leggyakrabban savanyú káposztából készül, de akad olyan háztartás is, ahol édesből dobják össze. A leves szerényebb és gazdagabb verzióban is hódít: van olyan recept, amelyikbe csak zöldségek kerülnek, míg másban hús is helyet kap. A leves fűszerezése is eltérő, gyakran kaporral bolondítják meg, és tejfölt is főznek bele.

Kínálj mellé friss kenyeret és tejfölt, amelyből ízlés szerint érdemes rákanalazni.

Orosz káposztaleves

Orosz káposztaleves ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 darab sárgarépa
  • 2 darab krumpli (közepes)
  • 1 fej zellergumó (kisebb)
  • 1 fej káposzta (kisebb)
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1.5 dl alaplé vagy víz
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 2 darab babérlevél
Recept idők

Elkészítés:

A sárgarépát, krumplit és zellergumót tisztítsuk meg, majd tetszés szerint daraboljuk fel a zöldségeket.

A káposztát tetszés szerint daraboljuk fel.

A finomra vágott hagymát olajon dinszteljük üvegesre. Ezután dobjuk rá az előkészített sárgarépát, krumplit, zellergumót, káposztát. A zöldségeket keverjük át, majd szórjuk rá a fűszerpaprikát, 1-2 perc múlva öntsük fel alaplével.

A levest ízesítsük sóval, borssal, fokhagymával és babérlevéllel, majd főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük