
Fantasztikus orosz káposztaleves: immunerősítő őszi fogás

Az orosz konyha egyik hagyományos kedvence a káposztaleves, vagyis a scsí, mely hússal és hús nélkül is készülhet.
Az orosz káposztaleves igazi őszi, téli fogás, melyből érdemes nagyobb adagot főzni, mivel másnap, felmelegítve még finomabb, mint frissen főzve.
A scsí leggyakrabban savanyú káposztából készül, de akad olyan háztartás is, ahol édesből dobják össze. A leves szerényebb és gazdagabb verzióban is hódít: van olyan recept, amelyikbe csak zöldségek kerülnek, míg másban hús is helyet kap. A leves fűszerezése is eltérő, gyakran kaporral bolondítják meg, és tejfölt is főznek bele.
Kínálj mellé friss kenyeret és tejfölt, amelyből ízlés szerint érdemes rákanalazni.
-
2023-09-14 06:32:01
-
2023-08-12 07:50:02
-
2023-08-06 09:28:01
Orosz káposztaleves

Hozzávalók 4 személyre
- 3 darab sárgarépa
- 2 darab krumpli (közepes)
- 1 fej zellergumó (kisebb)
- 1 fej káposzta (kisebb)
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1.5 dl alaplé vagy víz
- só és bors ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
- 2 darab babérlevél
Elkészítés:
A sárgarépát, krumplit és zellergumót tisztítsuk meg, majd tetszés szerint daraboljuk fel a zöldségeket.
A káposztát tetszés szerint daraboljuk fel.
A finomra vágott hagymát olajon dinszteljük üvegesre. Ezután dobjuk rá az előkészített sárgarépát, krumplit, zellergumót, káposztát. A zöldségeket keverjük át, majd szórjuk rá a fűszerpaprikát, 1-2 perc múlva öntsük fel alaplével.
A levest ízesítsük sóval, borssal, fokhagymával és babérlevéllel, majd főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!