Csirkemellel egybesütött rakott krumpli: a sok tejszíntől lesz igazán krémes
A krémes rakott krumpli csirkemellel egybesütve is mennyei.
A rakott burgonya nem csak a magyar konyha specialitása, a franciák és az olaszok is készítik a saját stílusukban. A kiadós fogás ezerarcú, bármilyen nemzeti színbe is öltözzön, mindegyik isteni.
Az én családomban van, aki magyarosan szereti, sok kolbásszal és sajttal bolondítva, de akad olyan is, aki sonkával és besamelmártással fogyasztja. A besamelmártással rétegzett burgonyával megéri kísérletezni, hogy minél mutatósabb legyen, tortaformában süsd. Persze a szép szeletek érdekében muszáj lesz várnod, mert amíg forró, nem lehet majd szépen tálalni. A fehér mártással pirult burgonyát köretként is szervírozhatod.
Besamelmártás:
A vajat magas falú lábasban olvasszuk fel, majd amikor már teljesen felolvadt, adjuk hozzá a lisztet, kicsit pirítsuk, közben folyamatosan kevergessük, ízesítsük sóval és borssal. Ezután öntsük fel tejjel, kevergessük és főzzük sűrűre. A sűrű, csomómentes mártást fűszerezzük szerecsendióval.
Alap:
A megtisztított burgonyát vékonyan karikázzuk fel, majd a felvágott krumplit forgassuk egybe sóval, borssal és olívaolajjal.
Vegyünk elő egy tortaformát, kenjük ki besamelmártással.
A fehér mártásra pakoljunk a vékony krumplikarikákból.
A krumpli tetejére tegyünk ízlés szerint mártást, a szósz tetejére reszelt sajtot és szeletelt sonkát, arra ismét sajtot, majd krumplit. A rétegezést addig folytassuk, míg az alapanyagok engedik.
A rakott burgonyát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 40-45 perc alatt aranybarnára (sütőtől függően előbb, de tovább is készülhet a burgonya).
Szeletelés előtt várjunk, míg langyosra hűl a burgonya.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu