Sós, orosz palacsinta: a blinit sokféleképp elkészítheted

blini cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az oroszok apró, sós palacsintái sokféleképpen fogyaszthatóak - több ötletet is mutatunk!

Az oroszok egészen másképp képzelik el a palacsintázást, mint mi. A blinik nem csak, hogy picik és nem is lehet őket feltekerni, de a feltéteik is mind sósak. Voltaképpen nem is így kéne fordítani őket, hanem inkább kis lepénykéknek, hiszen a tésztájuk is egészen másmilyen. A kenyérliszt és a rétesliszt egy harapnivalóbb állagot ad nekik, tömörebbek lesznek. 

A legismertebb kaviáros verziókon túl egy csomó más ötletünk is van, hogyan lehet tálalni őket, ha már vettük a fáradtságot és nekiálltunk kisütni aprólékos odaadással az összeset. Érdemes mindhez előkészíteni az alapanyagokat, és egy óriási buli keretében aztán mindenki maga cicomázhatja a blinijeit úgy, ahogyan neki tetszik.

Blini variációk

blini cikkbe

Hozzávalók 60 darabhoz

A blinihez

  • 200 gramm rétesliszt
  • 200 gramm kenyérliszt
  • 400 milliliter tej
  • 50 gramm vaj
  • 200 gramm tejföl
  • 20 gramm élesztő
  • 4 darab tojás
  • 2 csipet

Kaviáros-lazacos-krémsajtos

  • 1 kis üveg lazackaviár
  • 50 gramm füstölt lazac
  • 50 gramm krémsajt
  • 1 csokor friss kapor

Roquefortos-gombás

  • 40 gramm krémsajt
  • 125 gramm roquefort
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál újhagyma
  • 5 darab barna bébi csiperkegomba
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 csokor petrezselyem

Paradicsomos-prosciuttós

  • 40 gramm krémsajt
  • 6 darab koktélparadicsom
  • 4 szelet prosciutto sonka

Roquefort krémes-sült körtés [kb. 15 blinire]

  • lásd feljebb roquefortkrém
  • 1 darab körte
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat lazán felverjük, elkeverjük benne a tejfölt, az élesztőt, a tejet és a puha vajat, beleszórjuk a sót, majd folyamatos keverés közben hozzáadagoljuk a kétféle lisztet, és csomómentesre keverjük a tésztát. A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk 1 órán át pihenni. A megkelt tésztából evőkanálnyi adagokat rakunk egy kivajazott serpenyőbe, és 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalukat.

Variációk:

Kaviáros-lazacos-krémsajtos [kb. 15 blinire]

A bliniket megkenjük a krémsajttal, rápakolunk egy kevés lazackaviárt, 1-1 kis darab füstölt lazacot és kaporral díszítjük.

Roquefortos-gombás [kb. 15 blinire]

A krémhez a roquefortot villával összetörjük, összekeverjük a krémsajttal, tejföllel, zúzott fokhagymával és apróra vágott újhagymával, majd sózzuk és borsozzuk. A gombákat kicsit vastagabb szeletekre vágjuk, és egy forró, száraz serpenyőben pár perc alatt jól lepirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk. A bliniket megkenjük egy kevés roquefortos krémsajttal, ráültetünk 1-2 szelet gombát és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Paradicsomos-prosciuttos [kb. 15 blinire] 

A koktélparadicsomokat kettévágjuk, és egy forró serpenyőben, egy kevés olajon a vágott felükkel lefelé pirítani kezdjük őket. Amikor kicsit lesültek, megfordíjuk őket és a másik oldalukat is lepörköljük, megsózzuk, majd félretesszük. A kihűlt koktélparadicsomokat a krémsajttal megkent blinikre ültetjük, locsolunk rájuk pár csepp olívaolajat, és egy-egy kis szelet prosciutto sonkát tekerünk a tetejükre.

Roquefort krémes-sült körtés [kb. 15 blinire]

A megtisztított körtéből vékony szeleteket vágunk, és forró, száraz serpenyőben jó erősen lepirítjuk őket. A blinikre kenünk egy adagot a roquefort krémből és egy kis körteszeletet ültetünk a tetejére.

Akinek pedig újra orosz bíbelődéshez támad kedve, mindenképp próbálja ki a pelmenyi elkészítését is.

Fotók: Street Kitchen

Ezt is szeretjük