![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sós, orosz palacsinta: a blinit sokféleképp elkészítheted
![blini cover](https://kep.index.hu/1/0/3000/30004/300043/30004363_2303625_f47e8339526abd56c1203b2e8b48a32f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az oroszok apró, sós palacsintái sokféleképpen fogyaszthatóak - több ötletet is mutatunk!
Az oroszok egészen másképp képzelik el a palacsintázást, mint mi. A blinik nem csak, hogy picik és nem is lehet őket feltekerni, de a feltéteik is mind sósak. Voltaképpen nem is így kéne fordítani őket, hanem inkább kis lepénykéknek, hiszen a tésztájuk is egészen másmilyen. A kenyérliszt és a rétesliszt egy harapnivalóbb állagot ad nekik, tömörebbek lesznek.
A legismertebb kaviáros verziókon túl egy csomó más ötletünk is van, hogyan lehet tálalni őket, ha már vettük a fáradtságot és nekiálltunk kisütni aprólékos odaadással az összeset. Érdemes mindhez előkészíteni az alapanyagokat, és egy óriási buli keretében aztán mindenki maga cicomázhatja a blinijeit úgy, ahogyan neki tetszik.
Blini variációk
![blini cikkbe](https://kep.index.hu/1/0/3000/30004/300046/30004699_2b2efb441b0c60bf154ab402aadec2e5_wm.jpg)
Hozzávalók 60 darabhoz
A blinihez
- 200 gramm rétesliszt
- 200 gramm kenyérliszt
- 400 milliliter tej
- 50 gramm vaj
- 200 gramm tejföl
- 20 gramm élesztő
- 4 darab tojás
- 2 csipet só
Kaviáros-lazacos-krémsajtos
- 1 kis üveg lazackaviár
- 50 gramm füstölt lazac
- 50 gramm krémsajt
- 1 csokor friss kapor
Roquefortos-gombás
- 40 gramm krémsajt
- 125 gramm roquefort
- 1 evőkanál tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szál újhagyma
- 5 darab barna bébi csiperkegomba
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 csokor petrezselyem
Paradicsomos-prosciuttós
- 40 gramm krémsajt
- 6 darab koktélparadicsom
- 4 szelet prosciutto sonka
Roquefort krémes-sült körtés [kb. 15 blinire]
- lásd feljebb roquefortkrém
- 1 darab körte
Elkészítés:
A tojásokat lazán felverjük, elkeverjük benne a tejfölt, az élesztőt, a tejet és a puha vajat, beleszórjuk a sót, majd folyamatos keverés közben hozzáadagoljuk a kétféle lisztet, és csomómentesre keverjük a tésztát. A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk 1 órán át pihenni. A megkelt tésztából evőkanálnyi adagokat rakunk egy kivajazott serpenyőbe, és 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalukat.
Variációk:
Kaviáros-lazacos-krémsajtos [kb. 15 blinire]
A bliniket megkenjük a krémsajttal, rápakolunk egy kevés lazackaviárt, 1-1 kis darab füstölt lazacot és kaporral díszítjük.
Roquefortos-gombás [kb. 15 blinire]
A krémhez a roquefortot villával összetörjük, összekeverjük a krémsajttal, tejföllel, zúzott fokhagymával és apróra vágott újhagymával, majd sózzuk és borsozzuk. A gombákat kicsit vastagabb szeletekre vágjuk, és egy forró, száraz serpenyőben pár perc alatt jól lepirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk. A bliniket megkenjük egy kevés roquefortos krémsajttal, ráültetünk 1-2 szelet gombát és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
Paradicsomos-prosciuttos [kb. 15 blinire]
A koktélparadicsomokat kettévágjuk, és egy forró serpenyőben, egy kevés olajon a vágott felükkel lefelé pirítani kezdjük őket. Amikor kicsit lesültek, megfordíjuk őket és a másik oldalukat is lepörköljük, megsózzuk, majd félretesszük. A kihűlt koktélparadicsomokat a krémsajttal megkent blinikre ültetjük, locsolunk rájuk pár csepp olívaolajat, és egy-egy kis szelet prosciutto sonkát tekerünk a tetejükre.
Roquefort krémes-sült körtés [kb. 15 blinire]
A megtisztított körtéből vékony szeleteket vágunk, és forró, száraz serpenyőben jó erősen lepirítjuk őket. A blinikre kenünk egy adagot a roquefort krémből és egy kis körteszeletet ültetünk a tetejére.
Akinek pedig újra orosz bíbelődéshez támad kedve, mindenképp próbálja ki a pelmenyi elkészítését is.
Fotók: Street Kitchen
Olvasd el ezt is!