Házi blundel tészta csokis, meggyes töltelékkel: öröm belőle minden falat

Blundel tészta csokis, meggyes töltelékkel cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A blundel tészta légiesen könnyű, puha rétegekben gazdag, ami a hajtogatásnak és a sok vajnak köszönhető.

A legtöbb pékségben úgynevezett blundel tésztából sülnek a klasszikus kedvencek, ilyen a kakaós csiga vagy a túrós táska. A blundel tészta élesztős, leveles, kelt tészta, mely igényli a figyelmet, hajtogatni és keleszteni kell, csak utána lehet mindenféle jóval tölteni.

Én most csokival és meggyel készítettem el, de bármi más is kerülhet a tésztára. Próbáld ki ebből a kakaós vagy a kókuszos csigát, de a hagyományos szilvás papucs is mennyei lesz belőle.

Blundel tészta csokis, meggyes töltelékkel

Blundel tészta csokis, meggyes töltelékkel ct

Hozzávalók 10 darabhoz

Blundel tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 25 dkg vaj
  • 2.5 dl langyos tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 darab tojássárgája
  • liszt a tészta alá
  • 1 darab tojás a kenéshez

Töltelék:

  • 400 g magozott meggy
  • 300 g tej- vagy étcsoki
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk egybe a sóval és 5 dkg vajat morzsoljunk hozzá.

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt, majd tegyük félre, 8-10 perc alatt futtassuk fel.

A felfutott élesztőt és a tojássárgáját adjuk a liszthez, dagasszunk belőle sima tésztát. A tésztát takarjuk le konyharuhával, 30 percig kelesszük.

A megmaradt 20 dkg vajból formázzunk téglalapot, csomagoljuk sütőpapírba és pihentessük a hűtőben, amíg kel a tészta.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre és nyújtsunk belőle kereszt formát. A hűtőben pihent vajat tegyük a tészta közepére, majd az óramutató járásával megegyező irányban hajtsuk rá a tészta füleit. Ezután nyújtsuk téglalap alakúra a tésztát.

A tésztát képzeletben osszuk három egyforma részre. Ezután a bal oldali tésztarészt hajtsuk a középső tésztára, majd a jobb oldali részt is hajtsuk középre. A tésztát fordítsuk el 90 fokkal, majd nyújtsuk ki. Ezután a kinyújtott tészta felső részét, majd az alsó részt is hajtsuk középre, utána a jobb oldali részt, majd a bal oldali részt is hajtsuk középre. Az így kapott tésztatömböt csomagoljuk sütőpapírba vagy fóliába, és tegyük hűtőbe 30 percre.

A pihentetés után újra nyújtsuk ki és hajtogassuk (fentről középre, lentről középre, jobbról középre, balról középre), 30 percig pihentessük hűtőben. Ezután enyhén lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát fél centiméter vastag téglalappá.

A tésztát a hosszabbik szélétől, csíkban szórjuk meg meggyel és csokoládéval. Ezután tekerjük fel úgy, hogy a tészta körbeérje a tölteléket. A feltekert tésztát vágjuk 3-4 centiméteres darabokra, ezeket a darabokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és letakarva kelesszük 35-40 percig.

A finomságot kenjük le felvert tojással, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük szép aranybarnára. (Addig kell sütni, míg szép színt kap a tészta, így előfordulhat, hogy néhány perccel több idő szükséges.)

A csokis, meggyes péksüteményt porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük