Villámgyors bögrés mákos sütemény almával – Csak össze kell keverni a hozzávalókat

bögrés mákos cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mákos sütiből sosem elég, főleg, ha olyan gyorsan összeállítható, mint ez a puha szaftos piskóta.

Villámgyorsan összeállíthatod, a sütése tart egy picit hosszabb ideig ennek a bögrés mákos piskótának. Bevallom, egy időben idegenkedtem a bögrés süteményektől, mert nem voltam benne biztos, hogy pontosan ki fogom-e tudni mérni a hozzávalókat. Aggodalomra semmi ok, csak keress egy 250 milliliteres bögrét, és végig azzal dolgozz. Bár piskótát készíteni kicsit izgalmasabb feladat, ha nincs sok időd vagy türelmed, azt is elkészítheted bögrésen.

A mákos süteményekhez szinte minden gyümölcs illik, ezt a körtéset is érdemes megsütnöd most ősszel. A bögrés mákos sütit pedig akár ebéd után is összedobhatod, amíg leül a főétel a gyomrodban, addig pont megsül. Ízlés szerint tehetsz bele kevesebb cukrot, az én verziómba került egy kevés szilvalekvár is, amelytől még szaftosabb lett. 

Bögrés mákos sütemény almával

bögrés mákos recept

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 1 bögre mák (darált)
  • 1 bögre liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 bögre cukor
  • 2 darab tojás
  • 1 bögre tej
  • 50 milliliter olaj
  • 1 darab alma (nagy)
  • ízlés szerint citrom héja
  • szilvalekvár (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a mákot és a sütőport. Egy másik tálban verjük habosra a tojásokat és a cukrot, öntsük hozzá a tejet, az olajat, és az egészet folyamatosan keverve forgassuk a lisztes keverékhez. Keverjük csomómentesre. 

Az almát pucoljuk meg, nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, és forgassuk bele a masszába. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat is. Ha szeretnénk, keverjünk bele egy kevés szilvalekvárt is. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Egy tepsit vajazzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral. Öntsük bele a masszát, és süssük 25-30 percig, tűpróbáig. Ha kihűlt, szeletelhető.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük