Isteni csirkemájas mártogatós desszertborral és friss kakukkfűvel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Vitaminbomba szivárványsaláta: őszi immunerősítés a javából
Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején
Nagyon csokis brownie őszi kiadásban: körte és dió gazdagítja
Egyszerű tojásleves spórolós napokra: finom és laktató
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
A májkrémet nem csak kenyérre kenni érdemes, alapanyagként számtalan recepthez felhasználható.
Nagyon szeretem a májkrémet, legyen szó háziról vagy boltiról, utóbbi lehet, hogy bűnös élvezet, de nem tudnék lemondani róla. Nem csak kenyérre kenve, alapanyagként is szeretem felhasználni, legutóbb egy szuper mártogatós receptet találtam, amit kicsit átalakítottam, és megalkottam a saját boros-májas krémemet.
Az alapját desszertbor és barna vaj adja, a bortól picit édeskés és pikáns, a vajtól karamelles, diós íze lesz. Az egész mártogatóst a friss kakukkfű és az őrölt szerecsendió koronázza meg. Kínálhatjuk zöldséghasábokkal, tortillával, pitával, de grissinivel is.
Boros-májas mártogatós
Hozzávalók
- 350 gramm csirkemájkrém
- 1 fej vöröshagyma
- 6 ág friss kakukkfű
- 100 gramm vaj
- ízlés szerint só, bors
- 100 milliliter desszertbor
- 100 milliliter alaplé
- ízlés szerint szerecsendió
Elkészítés:
Készítsünk házilag májkrémet vagy vegyünk jobb minőségű májast. Tegyünk 1-2 evőkanál vajat a serpenyőbe, majd adjuk hozzá az összeaprított hagymát. Pár perc dinsztelés után öntsük fel borral és alaplével, majd közepes lángon redukáljuk a felére. Húzzuk le a tűzről.
Egy másik lábosban tegyük fel a maradék vajat, addig melegítsük, amíg enyhén barna nem lesz.
A májkrémet, a hagymás-boros alapot és a kakukkfűleveleket botmixerrel pürésítsük össze, majd csorgassuk hozzá kis adagokban a barna vajat, míg homogén, krémes, kicsit habos állagot nem kapunk. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük. Tegyük a hűtőbe egy napra, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors