
Isteni csirkemájas mártogatós desszertborral és friss kakukkfűvel

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Ropogós

Különleges citromlekvár lime-mal: bármilyen süteményt feldob

Mandarinos kuglóf semmi munkával: álompuha, illatos süti

Sült zabkása körtével: a legjobb napindító ráérős reggelekre

Fűszeres hús sült krumplival egybeforgatva: kiadós és nagyon finom

Tartalmas, sűrű téli levesek egy helyen: táplálóak és finomak
A májkrémet nem csak kenyérre kenni érdemes, alapanyagként számtalan recepthez felhasználható.
Nagyon szeretem a májkrémet, legyen szó háziról vagy boltiról, utóbbi lehet, hogy bűnös élvezet, de nem tudnék lemondani róla. Nem csak kenyérre kenve, alapanyagként is szeretem felhasználni, legutóbb egy szuper mártogatós receptet találtam, amit kicsit átalakítottam, és megalkottam a saját boros-májas krémemet.
Az alapját desszertbor és barna vaj adja, a bortól picit édeskés és pikáns, a vajtól karamelles, diós íze lesz. Az egész mártogatóst a friss kakukkfű és az őrölt szerecsendió koronázza meg. Kínálhatjuk zöldséghasábokkal, tortillával, pitával, de grissinivel is.
Boros-májas mártogatós

Hozzávalók
- 350 gramm csirkemájkrém
- 1 fej vöröshagyma
- 6 ág friss kakukkfű
- 100 gramm vaj
- ízlés szerint só, bors
- 100 milliliter desszertbor
- 100 milliliter alaplé
- ízlés szerint szerecsendió
Elkészítés:
Készítsünk házilag májkrémet vagy vegyünk jobb minőségű májast. Tegyünk 1-2 evőkanál vajat a serpenyőbe, majd adjuk hozzá az összeaprított hagymát. Pár perc dinsztelés után öntsük fel borral és alaplével, majd közepes lángon redukáljuk a felére. Húzzuk le a tűzről.
Egy másik lábosban tegyük fel a maradék vajat, addig melegítsük, amíg enyhén barna nem lesz.
A májkrémet, a hagymás-boros alapot és a kakukkfűleveleket botmixerrel pürésítsük össze, majd csorgassuk hozzá kis adagokban a barna vajat, míg homogén, krémes, kicsit habos állagot nem kapunk. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük. Tegyük a hűtőbe egy napra, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors