Kiadós és nagyon finom borsóleves tejfölösen, sok zöldséggel – Így készítve biztos a repeta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A zsenge zöldborsó az egyik legfinomabb zöldség, kibontása közben nehéz neki ellenállni - a szemek lopkodása elkerülhetetlen.
A borsóleves olyan étel, amelyet az év bármely szakában szeretek elkészíteni, elvégre fagyasztva és üvegbe zárva mindig megtalálható a boltok polcain - a szerencsések a saját termésüket tudják eltenni későbbre, szezonjában azonban vétek lenne kihagyni frissből, nem telhet el nyár borsóleves nélkül.
Az ízletes leves cseppet sem unalmas, rengeteg változatban elkészíthetjük: ha harsogó zöld színét szeretnénk hangsúlyozni, akkor salátalevéllel felturbózva is készülhet, de nálunk gyakran kerül az asztalra a pirospaprikával fűszerezett, zöldségekkel gazdagított mamaféle borsóleves is, amibe olykor galuska is kerül - ami viszont kötelező, az a tejföl.
A levesbe tegyünk tetszőleges zöldségeket, kerülhet bele karalábé vagy újhagyma is. A tartalmas, ízletes levest jó nagy fazékban készítsük, hogy szépen elférjen benne minden. A tökéletes ebéd után jöhet egy kis fánk vagy palacsinta, az ember nem is kívánhatna többet.
Borsóleves tejfölösen
Hozzávalók 6 személyre
- 80 dekagramm borsó
- 4 darab sárgarépa
- 1 fej hagyma
- 2 darab krumpli
- 1 csokor petrezselyem
- 1 darab paradicsom
- 1 darab hegyes-erős paprika
- ízlés szerint só, bors
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 evőkanál liszt
- 300 gramm tejföl
- kevés olaj
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát egészben hagyjuk, a paradicsomot és a paprikát félbevágjuk, a krumplit kockára vágjuk, a répát felkarikázzuk.
Az összes zöldséget fazékba tesszük, kevés olajjal és 1 evőkanál liszttel 1-2 percig kevergetjük közepes láng felett, ezután rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sóval, borssal ízesítve a zöldségeket puhára főzzük, ha szeretnénk, csipetkét vagy galuskát szaggathatunk a levesbe. Belekeverjük a tejfölt is, forrásig főzzük, majd megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.
Tálalás előtt a paradicsomot, paprikát és hagymát vegyük ki a levesből, a pirospaprikát és a tejfölt ízlésünk szerint is adagolhatjuk. Az ízek kedvéért 1 kocka házi ételízesítő is kerülhet a levesbe.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors