Így készül a legfinomabb brassói: a hús szalonnával pirul
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A bőséges egytálétel a magyar konyha egyik nagy kedvence, melyet sertéshús helyett szárnyasból is elkészíthetsz.
Hazánkban nehezen találni olyan embert, aki ne szeretné a brassóit. Egyszerűen készül a fejedelmi fogás, melyet több változatban is kipróbálhatsz. A leggyakrabban szalonna roppan az egytálételben, de ismertek olyan változatok, melyek borsóval dúsítva készülnek.
A fűszerekkel is érdemes játszani, akkor a legfinomabb, ha jó fokhagymás, de majoránnával is fokozhatod az ízélményt. Az elkészült étel mellé kínálj savanyúságot vagy valamilyen salátát.
Brassói szalonnával
Hozzávalók 4 személyre
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 fej hagyma
- 80 dkg sertéslapocka vagy sertéscomb
- 4 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 dl víz
- 80 dkg krumpli
- olaj szükség szerint
Elkészítés:
A szalonnát kockázzuk fel, saját zsírján süssük pirosra, majd szedjük tányérra.
A hagymát vágjuk finomra, majd dobjuk a szalonna kisült zsírjára és dinszteljük üvegesre.
A közepes kockákra vágott húst dobjuk a hagymára, süssük fehéredésig, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát és a vizet.
A ragut addig főzzük alacsony lángon, míg a hús megpuhul (ha szükséges, főzés közben pótoljuk a vizet). A főzési idő utolsó 10-15 percében a szalonnát is forgassuk az ételhez.
A megtisztított krumplit vágjuk közepes kockákra, bő, forró olajban süssük aranybarnára.
A kisült krumplit a raguval forgassuk egybe.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors