Puha brokkolis-cheddar sajtos pite – Laktató reggeli vagy könnyed ebéd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Süssön mindenki sós pitét, nemcsak isteni, hanem elképesztően sokoldalúan variálható akár reggelire, akár ebédre.
A sós pite, avagy elegánsabb, francia nevén a quiche még mindig nem eléggé népszerű, pedig egyrészt nagyon sokféleképpen variálható, másrészt tökéletesen kivált egy ebédet, ha reggelire eszed, akkor pedig csak vacsorára fogsz megéhezni.
Nem csak édes pite létezik, érdemes a sós változatnak is adni egy esélyt, és minél több zöldséget, de akár húsfélét is belepakolni. Először lazacos-spenótosat sütöttem, ami akkora siker lett, hogy utána kísérleteztem többféle hozzávalóval, sőt tészta nélküli változatot is kipróbáltam. Érdemes mindig valamilyen idényzöldséget keverni a tejszínes-tojásos töltelékbe, tavasszal spárgát, télen brokkolit.
A sajt semmiképpen ne maradjon ki a pitéből, jó zsíros fajtát válassz. Ebben a változatban brokkoli és cheddar sül össze, biztosan szeretni fogod.
Brokkolis-cheddar sajtos pite
Hozzávalók 6 adaghoz
Pitetészta:
- 210 gramm liszt
- 1 evőkanál olívaolaj
- 0.5 teáskanál só
- 1 csipet bors
- 8 evőkanál vaj (jéghideg)
- 60 milliliter víz (jéghideg)
Töltelék:
- 1 evőkanál vaj
- 1 fej hagyma (közepes)
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 darab tojás
- 190 milliliter tejszín
- 250 milliliter tej
- 190 gramm cheddar sajt (reszelt)
- 1 kávéskanál só
- 0.5 kávéskanál bors
- 280 gramm brokkoli
Elkészítés:
Egy tálba tegyük bele a lisztet, az olajat, a sót, a borsot, majd morzsoljuk bele a felkockázott hideg vajat úgy, hogy ne vegye át a kezünk melegét. A megfelelő állag eléréséhez öntsünk hozzá jéghideg vizet, amíg formázható gombócot nem kapunk. Csomagoljuk bele egy folpackba, és tegyük legalább egy órára a hűtőszekrénybe.
Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket.
A hagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőben melegítsünk vajat, és közepes lángon dinszteljük és karamellizáljuk meg rajta a hagymát. 15-20 percig fog tartani ez a művelet, közben folyamatosan kevergessük. Ha kész, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és még 1 percig pirítsuk. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy kilisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát úgy, hogy fél centiméterrel nagyobb legyen, mint a piteforma. Nyomkodjuk bele a kivajazott piteformába, és az alját óvatosan szurkáljuk meg villával. Tegyünk rá sütőpapírt, és szórjunk rá szárazbabot vagy -lencsét, hogy ne emelkedjen meg a tészta sütés közben. Süssük 15 percig, ez lesz az elősütés. Vegyük ki a pitét, vegyük le róla a nehezéket, és hagyjuk kihűlni.
Egy nagyobb tálba üssük bele a tojást, öntsük bele a tejszínt, a tejet, adjuk hozzá a reszelt sajt legnagyobb részét, a sót és a borsot. Keverjük hozzá a karamellizált hagymát és a rózsáira szedett brokkolit. Öntsük bele a pitetésztába, és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal. Süssük 60 percig.
Fotó: Getty Images