Egészséges és tápláló lasagne brokkolival – Észre sem veszed, hogy nincs benne hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Húsmentesen is finom a lasagne, kifejezetten könnyed, ha csak zöldség gazdagítja a tésztát.
Az olasz konyha egyik legismertebb étele, a lasagne alapváltozatában darált húsos ragu és besamelmártás van a tésztarétegek között. Gyorsan elkészíthető, laktató étel, amit mindenki szeret, ráadásul tényleg elronthatatlan.
A lasagne titka a krémességben rejlik, így ha húsmentesen készíted, akkor is tökéletes ízélményt kapsz. Próbáld ki édesburgonyás-sütőtökös raguval, a tél ízeit fogod benne érezni. A lasagne lelke a besamelmártás, a készítését érdemes jól megtanulni, mert szinte az összes rakottas alapja. Ez a változat brokkolival készül, az egészséges zöldség szinte eggyé olvad a tésztával és a sajttal.
Brokkolis lasagne
Hozzávalók 6 adaghoz
- 12 darab lasagna-tésztalap
- 600 gramm brokkoli
- 200 gramm parmezán (reszelt)
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 fej hagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 400 milliliter besamelmártás
Elkészítés:
A brokkolit alaposan mossuk meg, majd szedjük rózsáira. Enyhén sós vízben főzzük 10 percig, majd szűrjük le és tegyük hideg vízbe.
A fokhagymát és a hagymát vágjuk apróra, pirítsuk meg egy kevés olajon. Adjuk hozzá a brokkolit, borsozzuk, majd forgassuk meg benne, hogy átvegye az aromákat. Ezután egy villával nyomkodjuk össze a brokkolit, majd vegyük le a gázról a serpenyőt.
Készítsük el a besamelmártást, ehhez itt találunk receptet.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy 28 centiméter hosszú jénai aljára tegyünk a besamelből, majd fektessünk rá 3 darab lasagna-tésztalapot. Tegyük rá a brokkolit, szórjuk meg parmezánnal. Fedjük be újabb lapokkal, majd addig folytassuk így, amíg el nem fogynak a lapok. A tetejére tegyünk megint a besamelből, majd szórjuk meg parmezánnal.
Süssük 25-30 percig a lasagnét, míg a sajt aranybarna nem lesz a tetején.
Fotó: Getty Images