Laktató, brokkolival és karfiollal sült tészta: nyúlós, pirult sajt borítja

2
Nyomtatás
rakottészta2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Selymes, nagyon sajtos besamel és egyszerre puha és roppanós zöldségek alkotják ezt az egytálételt, nem csak vegáknak ajánljuk.

Ha viszonylag kevés munkával szeretnél valami laktató, krémes egytálételt készíteni, próbáld ki az alábbi receptet. Csak annyi előkészületet igényel, míg előfözöd a tésztát és a zöldségeket, illetve egy selymes besamelt kell összedobni hozzá.

Vigyázz, mert a sütőben még minden puhulni fog, így a pennét ne főzd teljesen készre, az a jó, ha félkemény. Ha kedveled a roppanós zöldségeket, nem muszáj blansírozni őket, a szószban is puhulnak valamennyit.  

A besamel elkészítésétől nem kell tartani, de 1-2 dologra figyelj oda: akkor lesz a legfinomabb, ha sok vajjal készül, és az ízesítők közül ne hagyd ki a fokhagymát és a szerecsendiót sem. Fontos, hogy fokozatosan, lassan öntsd fel a tejjel, és az ne legyen túl hideg. A kész besamelbe aztán keverj reszelt sajtot, nagyon krémes lesz.

Brokkolival és karfiollal sült tészta

rakottészta

Hozzávalók 6 személyre

  • 250 gramm penne
  • ízlés szerint só, bors
  • 100 gramm vaj
  • 40 gramm liszt
  • 1.2 liter tej (meleg)
  • 70 gramm parmezán
  • 1 tk fokhagymapor
  • 0.25 tk szerecsendió
  • 180 gramm mozzarella
  • 250 gramm brokkoli
  • 250 gramm karfiol
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát lobogó, enyhén sós vízben főzzük félkeményre, a szószban még puhulni fog. Szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel.

A brokkolit és a karfiolt szedjük rózsáira, majd dobjuk lobogó vízbe 2-3 percre, utána pedig tegyük hideg vízbe.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy lábasban olvasszuk meg a vajat, majd szórjuk rá a lisztet, keverjük vele alaposan össze. 1-2 perc után lassan, fokozatosan öntsük fel a tejjel, keverjük csomómentesre. Alacsony lángon főzzük, míg besűrűsödik. Keverjük bele a mozzarella és a parmezán felét, a fokhagymaport, a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk.

Keverjük a szószba az előkészített brokkolit, karfiolt és a tésztát. Forgassunk mindent egybe. Kóstoljuk meg, ha szükséges, még sózzuk.

Vajazzunk ki egy közepes méretű sütőtálat, borítsuk bele a tésztát. Szórjuk a tetejére a maradék sajtot, majd toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg a sajt szépen megpirul a tetején.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon