Krémes tészta baconnel, kukoricával és borsóval: pillanatok alatt az asztalon lehet
Ezt a gazdag baconös, kukoricás, zöldborsós tésztát egy adag krémsajt teszi igazán gazdaggá.
Ha viszonylag kevés munkával szeretnél valami laktató, krémes egytálételt készíteni, próbáld ki az alábbi receptet. Csak annyi előkészületet igényel, míg előfözöd a tésztát és a zöldségeket, illetve egy selymes besamelt kell összedobni hozzá.
Vigyázz, mert a sütőben még minden puhulni fog, így a pennét ne főzd teljesen készre, az a jó, ha félkemény. Ha kedveled a roppanós zöldségeket, nem muszáj blansírozni őket, a szószban is puhulnak valamennyit.
A besamel elkészítésétől nem kell tartani, de 1-2 dologra figyelj oda: akkor lesz a legfinomabb, ha sok vajjal készül, és az ízesítők közül ne hagyd ki a fokhagymát és a szerecsendiót sem. Fontos, hogy fokozatosan, lassan öntsd fel a tejjel, és az ne legyen túl hideg. A kész besamelbe aztán keverj reszelt sajtot, nagyon krémes lesz.
A tésztát lobogó, enyhén sós vízben főzzük félkeményre, a szószban még puhulni fog. Szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel.
A brokkolit és a karfiolt szedjük rózsáira, majd dobjuk lobogó vízbe 2-3 percre, utána pedig tegyük hideg vízbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy lábasban olvasszuk meg a vajat, majd szórjuk rá a lisztet, keverjük vele alaposan össze. 1-2 perc után lassan, fokozatosan öntsük fel a tejjel, keverjük csomómentesre. Alacsony lángon főzzük, míg besűrűsödik. Keverjük bele a mozzarella és a parmezán felét, a fokhagymaport, a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk.
Keverjük a szószba az előkészített brokkolit, karfiolt és a tésztát. Forgassunk mindent egybe. Kóstoljuk meg, ha szükséges, még sózzuk.
Vajazzunk ki egy közepes méretű sütőtálat, borítsuk bele a tésztát. Szórjuk a tetejére a maradék sajtot, majd toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg a sajt szépen megpirul a tetején.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu