
A békebeli rizskoch diétás változata: bulgurból is nagyon finom
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
Nem tudom, ki hogy van vele, nekem a rizskochról a nagymamám arca ugrik be. Nem telt el olyan hét, hogy ne csinált volna.
Ő mazsola nélkül készítette, mert tudta, hogy finoman szólva sem vagyok barátságban az aszalt szőlőszemekkel, és lekvár helyett málnaszörppel öntötte nyakon. Ilyenek ezek a nagymamák, bármit megtesznek az unokákért. A rizskoch annyira összetartozott a nagymamámmal, hogy mióta nincs közöttünk, nem is csináltam.
Pedig rém egyszerű az elkészítése, csak felvert tojásfehérjével meglazított, kicsit masszívabb tejberizst kell készíteni, óvatosan összekeverni, majd sütőben pirosra sütni. Vacsorára is tökéletes, de egy finom bab- vagy gulyásleves után második fogásként is megállja a helyét.
Egy ideje jobban odafigyelek az egészséges táplálkozásra, igyekszem az olyan hagyományos recepteket is egészségesebbé, diétásabbá tenni, amelyek alapból nem feltétlenül illeszthetők be a modern táplálkozásba. Egyszer csak eszembe jutott a rizskoch, és ahogy a recepteket böngésztem, ráleltem a bulgurkochra.
Ez teljes mértékben a rizskoch analógiájára épül, csak a bulgur miatt lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Természetesen cukor helyett használhatunk valamilyen természetes édesítőt, például eritritet, és akkor már meg is nyugtathatjuk a lelkiismeretünket. Cukormentes lekvárral tálaljuk.
A bulgurkoch esetében a kérdés ugyanaz marad: mazsolával vagy anélkül készítsük? Én mazsolamentesen csinálom. És ti?
Bulgurkoch

Hozzávalók 2 adaghoz
- 150 gramm bulgur
- 1 deciliter víz
- 3 deciliter tej vagy növényi tej
- 50 gramm eritrit vagy bármilyen édesítő
- 1 csomag xilites vaníliás cukor vagy vanília aroma
- 3 darab tojás
- 25 gramm vaj
- 1 csipet só
- opcionális reszelt citromhéj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra
Keverjük hozzá a citromhéjat, az édesítőt és a vaníliát. Pihentessük, hogy a maradék tejet is beszívja. A tojásokat közben válasszuk szét. A sárgáját keverjük habosra a vajjal, és adjuk a bulgurhoz. A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk a masszához.
Öntsük egy tepsibe, és 30 percig süssük, amíg a teteje meg nem pirul. Lekvárral tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter/Só&Bors