Bundás kenyér mézzel és fahéjjal: húsvéti reggeli spanyol módra

4
Nyomtatás
torijjas
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a desszert a francia pirítós és a kenyérpuding keresztezéséből jött létre, és a spanyolok csak torrijasnak hívják.

Ez a desszert egy hagyományos húsvéti édesség Spanyolországban, ami nagyon hasonlít a francia, édes bundás kenyérhez, de új köntösbe öltöztetve.

Ellentétben a franciákkal, a spanyolok hidegen fogyasztják, és a citrom- és narancshéj mellett csillagánizzsal és kardamommal készítik, így sokkal illatosabb lesz a végeredmény!

Bundás kenyér mézzel

torijjas

Hozzávalók 10 szelethez

A bundás kenyérhez:

  • 4 db L-es tojás
  • 1 liter teljes tej
  • 200 g cukor
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 3 ek. méz
  • 1 csík citromhéj
  • 1 csík narancshéj
  • 1 tk. egész kardamom (elhagyható)
  • 1 db csillagánizs (elhagyható)
  • 500 g kenyér (szikkadt)

A sütéshez:

  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A tejet 100 g cukorral, a citrom- és narancshéjjal, a kardamonnal és a csillagánizzsal egy közepes méretű lábosban, lassú tűzön forraljuk fel, majd főzzük 15 percig. Ha kész, vegyük le a tűzről.

A kenyeret vágjuk fel vastag szeletekre, majd áztassuk bele a fűszeres tejbe, amíg alaposan megszívják magukat. Ha minden szeletet megmerítettünk, tegyük őket egy tányérra pihenni. 

A tojásokat enyhén verjük fel, majd a kenyérszeleteket merítsük meg benne. 

Eközben egy mélyebb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat a sütéshez, közepes-magas lángon. 

A szeleteket kettesével süssük ki, oldalanként 2-3 perc alatt, vagy amíg aranybarnára nem sülnek.

A kisült kenyérszeleteket tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olaj kicsepeghessen belőlük.

Egy közepes lábasban keverjük össze a fahéjat és a maradék cukrot, majd öntsünk hozzá egy kis meleg vizet és forraljuk fel.

Amint a cukor feloldódott, adjuk hozzá a mézet és forraljuk addig, amíg szirupos állaga nem lesz. Nem kell, hogy túl sűrű legyen, de túlságosan híg se.

Ha kész a szirup, vegyük le a tűzről és hagyjuk kb. 15 percig pihenni.

A szirupot kanalazzuk a bundás kenyérre, várjuk meg, amíg az szépen magába nem szívja.

A szirupos kenyereket hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe kb. 3 órára, vagy akár egész éjszakára is, mivel a spanyolok hagyományosan hidegen fogyasztják ezt az édességet. 

A kenyereket 2-3 napon belül fogyasszuk el.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon