
Túrós, marcipános sütemény Bécsből: a fahéj a lelke

Bécs mind a mai napig is híres kávéházi süteményeiről. Gondoljunk csak a Sacher-tortára, a császármorzsára vagy éppen az Apfelstrudelre. E nemes sort erősíti tovább az ünnepi alkalmakra is kiválóan illő, fahéjas, marcipános sütemény.
A bécsi sütemények, de önmagukban az osztrák sütik is, maguk a megtestesült tökély. A Sacher-torta egy költemény, a vaníliás kifliben egy komplett történelemóra ötvöződik, hogy a fánkról már ne is beszéljünk.
Igaz, hogy a bécsi fahéjas süti talán még nem ekkora legenda, de ha kipróbálod, te is hamar rá fogsz jönni, hogy a benne található marcipántöltelék könnyedén elsőrangú desszertté teszi, és elkerülhetetlen partnere lehet majd egy finom bécsi kávénak is.
-
2023-12-08 10:32:02
-
2023-12-06 10:32:02
-
2023-12-05 09:32:01
Marcipános sütemény

Hozzávalók 12 darabhoz
A tésztához:
- 25 dkg sovány túró
- 6 ek tej
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 1.2 dl olaj
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 40 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
- 5 ek mazsola
- 3 ek rum
- 25 dkg darált mandula
- 5 dkg cukor
- 1.5 tk fahéj
- 1 késhegynyi őrölt kardamom
- 1 kk reszelt citromhéj
- 5 ek tejszín
- 15 dkg nyers marcipánmassza
Diszítéshez:
- porcukor ízlés szerint
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el. Ehhez a túrót áttörjük egy szűrőn, majd a tejjel, a tojással, a sóval és az olajjal összekeverjük.
A lisztet, a sütőport és a cukrokat is összekeverjük, majd evőkalanként a túróhoz szitáljuk. Ha mindet hozzáadtuk, szép simára és csomómentesre keverjük a tésztát.
Ezután elkészítjük a tölteléket. Ehhez a mazsolát forró vízben megmossuk, szárazra töröljük, majd durvára vágjuk. Az aprított mazsolára ráöntjük a rumot.
A darált mandulát összekeverjük a cukorral, a fahéjjal, a kardamommal, a citromhéjjal, a tejszínnel és a rumos mazsolával.
Ha a töltelék elkészült, a marcipánt is vékony szeletekre vágjuk.
Az idáig pihentetett tésztát most lisztezett deszkára fektetjük, és 40x25 cm-es téglalap méretűre nyújtjuk. A kinyújtott tészta hosszabbik oldaláról levágunk egy kb. 2 cm vastag csíkot.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tésztát egy kivajazott és lisztezett tepsibe fektetjük, majd először a felszeletelt marcipánt helyezzük rá, végül pedig a mandulamasszát is ráöntjük.
A tészta hosszabbik oldalait, egymással szemben, majdnem középig feltekerjük. A levágott tésztacsík itt jut majd szerephez: a tészta tetejére fektetve rányomkodjuk.
A süteményt a korábban 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 1 óra alatt készre sütjük.
Ha kivettük a sütőből, még melegében tálaljuk: ujjnyi szeletekre vágva és porcukorral megszórva tökéletes kísérője lehet egy délutáni kávénak.
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!