Túrós, marcipános sütemény Bécsből: a fahéj a lelke

marcipanos-sutemeny
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bécs mind a mai napig is híres kávéházi süteményeiről. Gondoljunk csak a Sacher-tortára, a császármorzsára vagy éppen az Apfelstrudelre. E nemes sort erősíti tovább az ünnepi alkalmakra is kiválóan illő, fahéjas, marcipános sütemény.

A bécsi sütemények, de önmagukban az osztrák sütik is, maguk a megtestesült tökély. A Sacher-torta egy költemény, a vaníliás kifliben egy komplett történelemóra ötvöződik, hogy a fánkról már ne is beszéljünk. 

Igaz, hogy a bécsi fahéjas süti talán még nem ekkora legenda, de ha kipróbálod, te is hamar rá fogsz jönni, hogy a benne található marcipántöltelék könnyedén elsőrangú desszertté teszi, és elkerülhetetlen partnere lehet majd egy finom bécsi kávénak is. 

Marcipános sütemény

marcipanos-sutemeny

Hozzávalók 12 darabhoz

A tésztához:

  • 25 dkg sovány túró
  • 6 ek tej
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • 1.2 dl olaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor

A töltelékhez:

  • 5 ek mazsola
  • 3 ek rum
  • 25 dkg darált mandula
  • 5 dkg cukor
  • 1.5 tk fahéj
  • 1 késhegynyi őrölt kardamom
  • 1 kk reszelt citromhéj
  • 5 ek tejszín
  • 15 dkg nyers marcipánmassza

Diszítéshez:

  • porcukor ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el. Ehhez a túrót áttörjük egy szűrőn, majd a tejjel, a tojással, a sóval és az olajjal összekeverjük. 

A lisztet, a sütőport és a cukrokat is összekeverjük, majd evőkalanként a túróhoz szitáljuk. Ha mindet hozzáadtuk, szép simára és csomómentesre keverjük a tésztát. 

Ezután elkészítjük a tölteléket. Ehhez a mazsolát forró vízben megmossuk, szárazra töröljük, majd durvára vágjuk. Az aprított mazsolára ráöntjük a rumot.

A darált mandulát összekeverjük a cukorral, a fahéjjal, a kardamommal, a citromhéjjal, a tejszínnel és a rumos mazsolával. 

Ha a töltelék elkészült, a marcipánt is vékony szeletekre vágjuk.

Az idáig pihentetett tésztát most lisztezett deszkára fektetjük, és 40x25 cm-es téglalap méretűre nyújtjuk. A kinyújtott tészta hosszabbik oldaláról levágunk egy kb. 2 cm vastag csíkot. 

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tésztát egy kivajazott és lisztezett tepsibe fektetjük, majd először a felszeletelt marcipánt helyezzük rá, végül pedig a mandulamasszát is ráöntjük. 

A tészta hosszabbik oldalait, egymással szemben, majdnem középig feltekerjük. A levágott tésztacsík itt jut majd szerephez: a tészta tetejére fektetve rányomkodjuk. 

A süteményt a korábban 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 1 óra alatt készre sütjük.

Ha kivettük a sütőből, még melegében tálaljuk: ujjnyi szeletekre vágva és porcukorral megszórva tökéletes kísérője lehet egy délutáni kávénak. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük