Ropogósra sült karfiol csípős szószban: nem csak a vegák kedvence lesz

karfiol
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy húsmentes fogás is lehet laktató és izgalmas, ha bátran fűszerezed, a karfiol tökéletes alapanyag, rengeteg minden készülhet belőle.

Ha szereted a karfiolt, ezt a különleges ázsiai ételt is imádni fogod, a zöldség bundában sül ropogósra, majd csípős, fűszeres, ragacsos máz vonja be. Bár teljesen vega fogásról van szó, húsevőknek is bátran ajánljuk, annyira összetett, gazdag az ízvilága, hogy mindenkit levesz majd a lábáról. 

A karfiol bundája a keményítőtől ropogós, a chilitől pikáns lesz. Egy a palacsintatésztához hasonló masszát kell kikeverni, majd ebbe forgatni a zöldséget.

A szósz azonban még ennél is különlegesebb, fokhagyma, gyömbér és chili az alapja, ettől lesz nagyon illatos. A végeredmény egyszerre édes, csípős és savanykás lesz, de a fűszerezést nyugodtan alakíthatod ízlés szerint. Rögtön, frissen kínáld a bundázott karfiolt, úgy lesz a legfinomabb.

Bundázott karfiol csípős szószban

karfiol2

Hozzávalók 4 személyre

Bundázott karfiol:

  • 500 gramm karfiol
  • 140 gramm liszt
  • 60 gramm keményítő
  • 1 tk chilipor
  • 0.5 tk
  • ízlés szerint bors
  • 250 ml víz
  • olaj (a sütéshez)

Szósz:

  • 3 ek olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek gyömbér (reszelt)
  • 2 darab chili (zöld)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek szójaszósz
  • 4 ek chiliszósz (enyhe)
  • 3 ek ketchup
  • 1 ek rizsecet
  • 2 tk cukor
  • ízlés szerint só, bors
  • 6 ek víz
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt szedjük rózsáira, a nagyobbakat vágjuk félbe vagy negyedbe. Öntsünk rájuk 1 liter forrásban lévő vizet, majd hagyjuk állni 5 percig. Szűrjük le, csepegtessük le.

Közben a lisztet, keményítőt, chiliport, sót és borsot keverjük össze. Öntsük hozzá a vizet, keverjük csomómentesre a masszát. Forgassuk bele a karfiolrózsákat a masszába, hogy mindenhol bevonja őket.

Forrósítsunk bő olajat egy edényben. Egy kanál segítségével tegyük a bundázott karfiolt a forró olajba, mindig egyet, egyet. A lángot vegyük közepesre, majd addig süssük a karfiolt, míg aranybarna és ropogós lesz a külseje. Szedjük őket papírtörlővel bélelt tányérra.

A szószhoz készítsük elő az alapanyagokat: a hagymákat és a gyömbért pucoljuk meg, vágjuk őket finomra, a chilit karikákra. Ehhez húzzunk kesztyűt.

Forrósítsunk 3 ek. olajat egy nagyobb serpenyőben. Dobjuk rá a vöröshagymát, dinszteljük puhára, majd mehet rá a fokhagyma, gyömbér és a chili is. Pirítsuk 2-3 percig, míg illatozni nem kezdenek. Öntsük fel a szójaszósszal, chiliszósszal, ketchuppal, adjuk hozzá a cukrot és az ecetet. Keverjünk mindent össze, majd öntsük fel a vízzel. Alacsony lángon főzzük össze, míg besűrűsödik a szósz. Óvatosan kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, de akár még chilipor is mehet bele. Hagyjuk 1-2 percet hűlni.

Forgassuk a sült karfiolt a szószba, majd rögtön tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük