Isteni olasz, töltött pizza - A gombás calzone megéri a fáradtságot

calzonecover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Jól készített pizzával mindig biztos a siker, teljesen mindegy, hogy paradicsomos, vagy fehér mártással készül, az utolsó morzsáig elfog fogyni.

A megszokott pizzák mellet újabban az édes, gyümölccsel megpakolt tésztacsodák nagy népszerűségre tettek szert, de a töltött batyuk is nagyon finomak.

A pizza calzone töltött pizza, a feltétet tulajdonképpen a tésztába csomagoljuk. Bármi belekerülhet - húsok, sajtok, zöldségek, a csomagok tetejét is változatosan alakíthatjuk, kenhetünk rá csak tojást, sajtot szórhatunk rá, vagy magából a töltelékből egy keveset kenhetünk a tésztára.

Calzone - Olasz töltött pizza gombával

calzonect

Hozzávalók 4 személyre:

Tészta:

  • 180 milliliter meleg víz
  • 1 tasak instant élesztő (7g)
  • 250 gramm liszt
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál olívaolaj

Töltelék:

  • 25 dekagramm gomba
  • 6 dekagramm szalonna
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 8 dekagramm spenót
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 6 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál oregánó
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A meleg vizet és az olajat tálba öntjük, majd beleszórjuk az élesztőt, lisztet, sót és összedolgozzuk.  Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, ezután konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 1 órát pihentetjük.

A megtisztított gombát, a szalonnát és a fokhagymagerezdeket feldaraboljuk. A spenótleveleket forrázzuk le és vágjuk kisebb darabokra.

A szalonnát felforrósított olajon pirítsuk meg, majd tegyük mellé a gombát, süssük körülbelül 5 percig, utána öntsük hozzá a sűrített paradicsomot és ízesítsük sóval, borssal, oregánóval, fokhagymával, a végén a spenótot is keverjük bele.

A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, két kerek lapot formázunk, a lapok egyik felére gombás tölteléket kanalazunk, majd ráhajtjuk a másik felét. A tészta széleit nyomkodjuk össze, a kis batyukat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejükre kerülhet reszelt sajt, a gombás töltelékből, vagy a felvert tojással is megkenhetjük. A pizza calzone-t 200 fokos előmelegített sütőben 15-25 perc alatt süssük meg. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük