Cézár-saláta szardellás öntettel: nem az eredeti, de az egyik legfinomabb
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára
Cézár-saláta néven fut itthon szinte minden, amiben van pirított kenyérkocka
Általában jégsalátából készül, ami a legszomorúbb diétás termék a világon, fogyókúrák megrontója, íztelen, jellegtelen. Az eredeti Cézár nem ilyen, persze nem is egészen olyan, mint ahogy én készítem, de ez legalább finom.
A Cézár-saláta akkor kezdődik, amikor nagy ritkán szembejön velem valahol egy fej római saláta. A rómait onnan lehet felismerni, hogy sötétebb zöldek a levelei és hosszúkás, mint a kínai kel.
Minőségi alapanyagok
Kell még a salátához jó minőségű kenyérből készült kruton. Az eredeti recepthez ezen kívül már csak parmezánra és egy tojásból, szardellából készült öntetre van szükség. Ez utóbbit készítsétek frissen kevert majonézből, az utánozhatatlan, vagy ha erre nincs idő, jobb minőségű majonézt válasszatok hozzá.
Főétel is egyben
Csirkemell nincs az igazi Cézárban, ebben viszont van, mert így szeretjük. Azért is praktikus ez ebben az összeállításban, mert így komplett főétel a saláta, nem kell már hozzá semmi más. A kruton és a csirke egyetlen tepsiben, egyszerre készül, így a saláta nagy része előre elkészíthető, remek gyors vacsora vagy munkahelyi ebéd lehet.
Cézár-saláta csirkével
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej római saláta
- 1 darab csirkemell
- 4 szelet kenyér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál majonéz
- 1 darab citrom
- ízlés szerint só, bors
- 3 darab szardella
- 1 teáskanál mustár
- 2 marék parmezán
Elkészítés:
A csirkemelleket felforrósított serpenyőben, kevés olívaolajon megpirítom, majd átteszem a sütőlapra a kenyérkockák mellé, és betolom az egészet, együtt a sütőbe.
Közben a majonézből, szardellából, sóból, borsból, mustárból és citromléből öntetet készítek a salátához.
Amikor a hús átsült, a kenyérkockák pedig aranyszínűre pirultak, kiveszem a tepsit a sütőből. A csirkemellet felszeletelem, a salátára helyezem, megszórom a kenyérkockákkal, meglocsolom az öntettel, végül pedig parmezánforgácsokat szórok rá.
Fotó: Ács Bori/Sóbors