Cézár-saláta szardellás öntettel: nem az eredeti, de az egyik legfinomabb

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Cézár-saláta néven fut itthon szinte minden, amiben van pirított kenyérkocka

Általában jégsalátából készül, ami a legszomorúbb diétás termék a világon, fogyókúrák megrontója, íztelen, jellegtelen. Az eredeti Cézár nem ilyen, persze nem is egészen olyan, mint ahogy én készítem, de ez legalább finom.

A Cézár-saláta akkor kezdődik, amikor nagy ritkán szembejön velem valahol egy fej római saláta. A rómait onnan lehet felismerni, hogy sötétebb zöldek a levelei és hosszúkás, mint a kínai kel.

Minőségi alapanyagok

Kell még a salátához jó minőségű kenyérből készült kruton. Az eredeti recepthez ezen kívül már csak parmezánra és egy tojásból, szardellából készült öntetre van szükség. Ez utóbbit készítsétek frissen kevert majonézből, az utánozhatatlan, vagy ha erre nincs idő, jobb minőségű majonézt válasszatok hozzá.

Főétel is egyben

Csirkemell nincs az igazi Cézárban, ebben viszont van, mert így szeretjük. Azért is praktikus ez ebben az összeállításban, mert így komplett főétel a saláta, nem kell már hozzá semmi más. A kruton és a csirke egyetlen tepsiben, egyszerre készül, így a saláta nagy része előre elkészíthető, remek gyors vacsora vagy munkahelyi ebéd lehet.

Cézár-saláta csirkével

DSC 2173

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 fej római saláta
  • 1 darab csirkemell
  • 4 szelet kenyér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 darab citrom
  • ízlés szerint só, bors
  • 3 darab szardella
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 marék parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 200 fokosra. A római saláta külső leveleit félreteszem, a belső, ropogós levelekből készítem el a salátát. Megmosom, leszárogatom a salátaleveleket. A kenyeret felkockázom, meglocsolom a fokhagymás olajjal, és egy sütőpapírral borított tepsire szórom.

A csirkemelleket felforrósított serpenyőben, kevés olívaolajon megpirítom, majd átteszem a sütőlapra a kenyérkockák mellé, és betolom az egészet, együtt a sütőbe.

Közben a majonézből, szardellából, sóból, borsból, mustárból és citromléből öntetet készítek a salátához.

Amikor a hús átsült, a kenyérkockák pedig aranyszínűre pirultak, kiveszem a tepsit a sütőből. A csirkemellet felszeletelem, a salátára helyezem, megszórom a kenyérkockákkal, meglocsolom az öntettel, végül pedig parmezánforgácsokat szórok rá.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük