
Apróra vágott alma magvakkal és édes vörösborral: a zsidó ünnep egyik ikonikus étele

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Szédereste az egyiptomi rabszolgaságból való kiszabadulás történetét mesélik el egy hosszú étkezés mellett, amelynek egyik meghatározó étele a charoszet.
A szédereste menüjét itt olvashatod el, amely egyik eleme a reszelt vagy egészen apróra vágott alma, amelyet édes vörösborral, pirított dióval, mézzel és fahéjjal kevernek össze, majd a maceszre téve fogyasztanak el. A charoszet, vagy magyarul habarcsnak is nevezik, az egyiptomi piramisok készítéséhez használt téglák egymásra rakásához használt habarcsot szimbolizálja.
Ha kipróbálnád, vallástól függetlenül, akkor ugyanúgy, ahogy az almaszószt, nyugodtan edd sült húsok mellé. A vörösbor íze egyáltalán nem domináns benne, csak kiemeli az ízét. Az alább olvasható az alaprecept, de létezik többféle variációja, van, ahol sokkal fűszeresebben készítik, és tesznek bele mazsolát is.
Ha más pészahi finomságot keresel, akkor a macesztortát is ajánlom, nagyon csokis édesség, érdemes elkészíteni.
Charoszet

Hozzávalók 8 adaghoz
- 3 darab alma (édes)
- 150 gramm dió
- 40 milliliter vörösbor (édes)
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál citromhéj
- 1 kávéskanál fahéj (őrölt)
- 1 csipet só
Elkészítés:
Az almákat hámozzuk meg és vágjuk egészen picike darabokra. (Le is reszelhetjük nagy lyukú reszelőn.) A diót törjük kis darabokra, és forró serpenyőben pirítsuk meg. Keverjük össze az összes hozzávalót, és hagyjuk pihenni, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors