Apróra vágott alma magvakkal és édes vörösborral: a zsidó ünnep egyik ikonikus étele

42649572 3255478 84eb5111cc6f1cc53a8d5f9c8744ff0c wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szédereste az egyiptomi rabszolgaságból való kiszabadulás történetét mesélik el egy hosszú étkezés mellett, amelynek egyik meghatározó étele a charoszet.

A szédereste menüjét itt olvashatod el, amely egyik eleme a reszelt vagy egészen apróra vágott alma, amelyet édes vörösborral, pirított dióval, mézzel és fahéjjal kevernek össze, majd a maceszre téve fogyasztanak el. A charoszet, vagy magyarul habarcsnak is nevezik, az egyiptomi piramisok készítéséhez használt téglák egymásra rakásához használt habarcsot szimbolizálja.

Ha kipróbálnád, vallástól függetlenül, akkor ugyanúgy, ahogy az almaszószt, nyugodtan edd sült húsok mellé. A vörösbor íze egyáltalán nem domináns benne, csak kiemeli az ízét. Az alább olvasható az alaprecept, de létezik többféle variációja, van, ahol sokkal fűszeresebben készítik, és tesznek bele mazsolát is.

Ha más pészahi finomságot keresel, akkor a macesztortát is ajánlom, nagyon csokis édesség, érdemes elkészíteni.

Charoszet

42660598 84c17ac01154fadb8ecac1374e29864f wm

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 3 darab alma (édes)
  • 150 gramm dió
  • 40 milliliter vörösbor (édes)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 1 kávéskanál fahéj (őrölt)
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Az almákat hámozzuk meg és vágjuk egészen picike darabokra. (Le is reszelhetjük nagy lyukú reszelőn.) A diót törjük kis darabokra, és forró serpenyőben pirítsuk meg. Keverjük össze az összes hozzávalót, és hagyjuk pihenni, hogy az ízek összeérjenek. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük