
Apróra vágott alma magvakkal és édes vörösborral: a zsidó ünnep egyik ikonikus étele

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Könnyű, mégis kiadós nyári tésztasaláta: gyorsan kész van

Menta: a növény, ami túléli a kezdő balkonkertészeket is

Villámgyors rakott padlizsán: nyári vacsora fél óra alatt

Hűsítő, görögdinnyés pálcikás jégkrém: turmixgépben készül

Grillezett pulykaburger: roppanós zöldségekkel, puha bucival
Szédereste az egyiptomi rabszolgaságból való kiszabadulás történetét mesélik el egy hosszú étkezés mellett, amelynek egyik meghatározó étele a charoszet.
A szédereste menüjét itt olvashatod el, amely egyik eleme a reszelt vagy egészen apróra vágott alma, amelyet édes vörösborral, pirított dióval, mézzel és fahéjjal kevernek össze, majd a maceszre téve fogyasztanak el. A charoszet, vagy magyarul habarcsnak is nevezik, az egyiptomi piramisok készítéséhez használt téglák egymásra rakásához használt habarcsot szimbolizálja.
Ha kipróbálnád, vallástól függetlenül, akkor ugyanúgy, ahogy az almaszószt, nyugodtan edd sült húsok mellé. A vörösbor íze egyáltalán nem domináns benne, csak kiemeli az ízét. Az alább olvasható az alaprecept, de létezik többféle variációja, van, ahol sokkal fűszeresebben készítik, és tesznek bele mazsolát is.
Ha más pészahi finomságot keresel, akkor a macesztortát is ajánlom, nagyon csokis édesség, érdemes elkészíteni.
Charoszet

Hozzávalók 8 adaghoz
- 3 darab alma (édes)
- 150 gramm dió
- 40 milliliter vörösbor (édes)
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál citromhéj
- 1 kávéskanál fahéj (őrölt)
- 1 csipet só
Elkészítés:
Az almákat hámozzuk meg és vágjuk egészen picike darabokra. (Le is reszelhetjük nagy lyukú reszelőn.) A diót törjük kis darabokra, és forró serpenyőben pirítsuk meg. Keverjük össze az összes hozzávalót, és hagyjuk pihenni, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors