Chilis-citromos tészta pirult garnélarákkal: villámgyors recept

3
garnelas-teszta2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Kezdők is könnyűszerrel összedobhatják ezt a finom tésztát, ráadásul nem kell hozzá sokáig a tűzhely mellett állni.

Gyors, egyszerű és isteni finom a garnélarákos spagetti, ráadásul ez a citromos-chilis változat egy forró nyári napon is megállja a helyét. A tengeri herkentyűk nagy előnye, hogy pillanatok alatt elkészülnek, a legtöbb esetben elég nekik pár percnyi hőkezelés.

Az alábbi receptben a citrom, a chili, a petrezselyem és a fokhagyma dominál, friss és könnyed lesz a végeredmény. A tészta egy kevés vajtól és a főzővizétől lesz szószos, így tejszín nélkül is krémes ételt tálalhatsz.

Bár a paradicsom nem kötelező eleme, nagyon jól passzol bele az édeskés, lédús zöldség, nem érdemes kihagyni!

Chilis-citromos tészta garnélarákkal

garnelas-teszta

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. vaj
  • 350 g garnélarák
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb db kaliforniai paprika
  • 1 db piros chilipaprika
  • 150 g koktélparadicsom
  • 20 g vaj
  • 0.5 csokor friss petrezselyem
  • 1 db citrom leve
  • 350 g tészta
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Ha fagyasztott garnélarákkal dolgozunk, tegyük egy tálba, öntsük fel hideg vízzel, és hagyjuk állni, míg kiolvad. Párszor öntsük le róla a jeges vizet, és tegyünk rá újat. Nagyjából 10-15 perc alatt kiolvadnak így a rákok. Itassuk fel róluk a nedvességet.

A tésztát lobogó, sós vízben főzzük al dentére, de a főzővizéből tegyünk félre 1 bögrényit.

Közben a fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk nagyon vékony szeletekre. A kétféle paprikát mossuk meg, a kaliforniait vágjuk egészen pici kockákra, a chilit vágjuk vékony karikákra (ha nem szeretnénk túl csípősre, az erezetét és a magjait távolítsuk el). A koktélparadicsomokat felezzük el.

Az olaj és a vaj keverékét forrósítsuk fel egy szélesebb serpenyőben, dobjuk rá a rákokat. Várjuk meg, míg kifehéredik a húsuk, picit rózsaszínesek, már nem áttetszők. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, a chilit és a paprikát. 1-2 perc után, ha már illatoznak, adjuk hozzá a koktélparadicsomot és a vajat is.

Ha a paradicsom összeesett és a paprika is puha, öntsük rá a citromlevet, és keverjük bele a friss petrezselymet is. Ha kicsit szószosabbra szeretnénk, adjunk hozzá a tészta főzővizéből is.

Forgassuk bele a kifőtt tésztát is, és rögtön kínáljuk.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon