Pikáns, chilis csokoládétorta: a csípős íz még jobban kihozza az édességet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A magas kakaótartalmú, jó minőségű étcsokoládé és az enyhén csípős, apróra darabolt szárított chili a jó csokoládétorta titka.
A chili és a csokoládé az egyik legjobb páros, ez ebben a forró csokoládéban is megmutatkozik. A csípős paprika nem ellensúlyozza az édes ízt, inkább továbbfokozza azt. Valódi ízorgia jellemzi ezt a krémes tortát ugyanis a chili mellé egy másik melegítő fűszer, fahéj is kerül, amely szintén egy enyhén csípős, fűszeres aromát ad.
A két fűszerből nemcsak a torta tésztájába, hanem a krémbe is kerül: egy kis tejet kell összefőzni a chilivel és pár rúd fahéjjal, majd leszűrni, így nem lesz darabos, biztosan nem fogunk paprikadarabokra harapni, de az mégis minden aromáját átadja a krémnek.
Chilis csokoládétorta
Hozzávalók 12 szelethez
Torta
- 4 evőkanál vaj
- 1 bögre barna cukor
- 2 darab tojás
- 60 gramm étcsokoládé
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 0.5 evőkanál fahéj
- 1 kiskanál szárított chili
- 0.5 bögre habtejszín
- 0.5 bögre eszpresszó
Krém
- 0.5 bögre tej
- 1 kiskanál szárított chili
- 3 rúd fahéj
- 4 evőkanál vaj
- 280 gramm étcsokoládé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsünk elő két 18-20 cm-es tortaformát. Vajazzuk ki őket.
A vajat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá egyesével a tojásokat. Alaposan keverjük el a hozzávalókat, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a vízgőz felett megolvasztott csokoládét. Keverjük össze. Közben verjük fel a habtejszínt, majd óvatosan keverjük a masszába.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, fahéjat, összeaprított chilit és a sót. Adjuk a száraz hozzávalókat fokozatosan, lassan a csokis-tojásos masszához, míg egynemű, szép keverék nem lesz. A végén önstük hozzá a kávét is.
Öntsük a masszát az előkészített formákba, mindkettőbe ugyanannyi tészta jusson. Tegyük a tésztát a sütőbe kb. 30 percre. Ha elkészültek, hagyjuk őket teljesen kihűlni.
Krém
Egy kis lábosban melegítsük meg a tejet, dobjuk bele a fahéjrudakat és az összeapírtott chilit. Alacsony lángon főzzük, de ne forrjon, kb. 10 percig hagyjuk benne ázni a fahéjat és a chilit. Közben vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét a vajjal együtt. Ha a csoki felolvadt, tegyük félre, majd szűrjük le apró lyukú szitán a fahéjas, chilis tejet. A meleg, fűszeres tejet öntsük az olvasztott csokoládéra, alaposan keverjük össze, majd hagyjuk hűlni.
Összeállítás
A tésztát szedjük ki a formákból, majd tegyük az egyiket egy tálcára. Kenjük meg a tetejét a krém felével, majd helyezzük rá a másik tésztát. A maradék krémmel fedjük be a torta tetejét és oldalát.
Fotó: Getty Images