Chilis mézzel pirult karfiolrózsák: egyszerre édes és csípős köret

mézeschiliskarfiol
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legegyszerűbb sült húst is feldobja ez az izgalmas, ízbomba köret, picit édes, kicsit sós és enyhén csípős lesz a zöldség.

Nagyon izgalmas köret vagy könnyed vegetáriánus főétel is lehet a chilis-mézes mázzal sült karfiol, ráadásul alig kell hozzá valami. Az egyszerre édes és sós, pirult zöldség tökéletes kísérő lehet sült húsok mellé is.

A szósz alapját a méz - juharsziruppal lehet helyettesíteni -, a chiliszósz - minél csípősebb - és a szójaszósz képezi. Ha a chiliszósz inkább édes, mint erős, túlsúlyban lesznek az édeskés ízek, ezért mindenképp figyelj rá oda, hogy milyet veszel. Mivel a szójaszósz önmagában is elég sós, nincs szükség további só hozzáadására, de nyugodtan kóstold meg a mézes-chilis mázat, mielőtt a karfiolra öntöd, ha szeretnéd, tudod ízesíteni.

Chilis-mézes karfiol

mézeschiliskarfiol2

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej karfiol
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál chiliszósz
  • 1 evőkanál szójaszósz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A karfiolt mossuk meg, szedjük rózsáira, tegyük egy tálba.

A mézet, ha szükséges, olvasszuk meg, majd keverjük össze az olajjal, a chiliszósszal és a szójaszósszal. Szükség szerint sózzuk, de a szójaszósz is elég sós.

Öntsük a szószt a karfiolra, majd alaposan keverjük össze, hogy mindenhol befedje a zöldséget.

Szórjuk a zöldséget egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy ne fedjék egymást a karfiolrózsák.

Toljuk a sütőbe, 30-35 percig süssük, míg enyhén pirult nem lesz a karfiol.

Frissen, melegen kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük