A legjobb levendulás keksz: citrommal megbolondítva készítsd
Ha levendulaszezonban a legszívesebben mindent levendulával készítenél, akkor mindenképp próbáld ki ezt a mesésen omlós és aromás kekszet is!
A süti alapja a klasszikus skót vajas keksz, azaz shortbread tészta, mivel azonban vegán, a vajat egy növényi vajalternatívával helyettesítettem. Nem olyan régen dobta a piacra a Rama a legújabb termékét (Butter alternative), és már nagyon vártam a megfelelő alkalomra, hogy tesztelhessem.
Jelentem: minden várakozásomat felülmúlta! Bár nem teljesen olyan ízű, mint egy klasszikus vaj, de nem is margarin (emiatt valószínűleg krémekben is jól használható), és ebben a kekszben az illatos levendulával és aromás citromhéjjal kombinálva számomra verhetetlen.
A szárított levendula mellett kevés levendulaszörpöt is kevertem a tésztához, így még erőteljesebb lett a levendulaíz. Ha ezt is házilag készítenéd el, akkor ezt a gyors és nagyon intenzív változatot ajánlom.
Levendulás keksz
Hozzávalók 30 darabhoz
- 100 g porcukor
- 250 g süteményliszt
- 50 g kukoricakeményítő
- 1 csipet só
- 2 db biocitrom reszelt héja
- 3 tk szárított levendula (csak a virágok)
- 200 g növényi vajalternatíva (hűtőhideg)
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 tk levendulaszörp (opcionális)
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat – porcukor, liszt, keményítő, só, citromhéj, levendula – keverjük össze egy nagyobb tálban, majd adjuk hozzá a vajalternatívát. Egy késsel kockázzuk fel, majd morzsoljuk szét a lisztes keverékkel. (Gyorsan dolgozzunk, hogy ne melegedjen fel túlságosan a kezünk melegétől.)
Ha már összeáll a tésztánk, gyúrjuk hozzá a vaníliakivonatot és a levendulaszörpöt (ha használunk) is, csomagoljuk fóliába, és legalább fél órára tegyük hűtőbe.
Lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát 4-5 mm vastagságúra, és szaggassuk tetszőleges formájúra. A megmaradt darabokat gyúrjuk össze újra, nyújtsuk ki, és szaggassuk ki.
Helyezzük a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe, tetszés szerint szórjuk meg kevés kristálycukorral, és tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 12-15 percig, vagy amíg a széleik aranybarnák nem lesznek.
Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk őket teljesen kihűlni.
-
2024-04-18 08:32:01
-
2024-04-09 10:16:01
-
2024-03-23 11:08:02
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!