A legjobb levendulás keksz: citrommal megbolondítva készítsd

Levendulas-keksz-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha levendulaszezonban a legszívesebben mindent levendulával készítenél, akkor mindenképp próbáld ki ezt a mesésen omlós és aromás kekszet is!

A süti alapja a klasszikus skót vajas keksz, azaz shortbread tészta, mivel azonban vegán, a vajat egy növényi vajalternatívával helyettesítettem. Nem olyan régen dobta a piacra a Rama a legújabb termékét (Butter alternative), és már nagyon vártam a megfelelő alkalomra, hogy tesztelhessem.

Jelentem: minden várakozásomat felülmúlta! Bár nem teljesen olyan ízű, mint egy klasszikus vaj, de nem is margarin (emiatt valószínűleg krémekben is jól használható), és ebben a kekszben az illatos levendulával és aromás citromhéjjal kombinálva számomra verhetetlen.

A szárított levendula mellett kevés levendulaszörpöt is kevertem a tésztához, így még erőteljesebb lett a levendulaíz. Ha ezt is házilag készítenéd el, akkor ezt a gyors és nagyon intenzív változatot ajánlom.

Levendulás keksz

Levendulas-keksz-2

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 100 g porcukor
  • 250 g süteményliszt
  • 50 g kukoricakeményítő
  • 1 csipet
  • 2 db biocitrom reszelt héja
  • 3 tk szárított levendula (csak a virágok)
  • 200 g növényi vajalternatíva (hűtőhideg)
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 tk levendulaszörp (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat – porcukor, liszt, keményítő, só, citromhéj, levendula – keverjük össze egy nagyobb tálban, majd adjuk hozzá a vajalternatívát. Egy késsel kockázzuk fel, majd morzsoljuk szét a lisztes keverékkel. (Gyorsan dolgozzunk, hogy ne melegedjen fel túlságosan a kezünk melegétől.)

Ha már összeáll a tésztánk, gyúrjuk hozzá a vaníliakivonatot és a levendulaszörpöt (ha használunk) is, csomagoljuk fóliába, és legalább fél órára tegyük hűtőbe.

Lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát 4-5 mm vastagságúra, és szaggassuk tetszőleges formájúra. A megmaradt darabokat gyúrjuk össze újra, nyújtsuk ki, és szaggassuk ki.

Helyezzük a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe, tetszés szerint szórjuk meg kevés kristálycukorral, és tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 12-15 percig, vagy amíg a széleik aranybarnák nem lesznek.

Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk őket teljesen kihűlni.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük