Különleges citromlekvár lime-mal: bármilyen süteményt feldob

4
Nyomtatás
citromos-lekvar-lime-mal
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Tél ide vagy oda, a narancs, a citrom, a lime és még megannyi más citrusféle most is könnyedén elérhető az üzletekben. Éppen ezért most egy különleges citromlekvárt fogunk elkészíteni, amelybe lime is kerül.

Szezon ide vagy oda, lekvárt nem csak nyáron és ősszel lehet főzni. Télen, amikor citrusdömping van, érdemes kipróbálnod, hogy belőlük főzöl lekvárt! A lekvár készítéséhez itt olvashatsz tippeket.

Ezúttal egy házi citromlekvár receptjét mutatjuk meg, amelybe rengeteg lime is kerül, és csupán 3 hozzávalóból készül. Igaz, picit időigényes, hiszen pihentetni kell két lépés között, mégis megéri elkészíteni, hiszen az a pillanat és érzés, amikor a reggeli kenyérre vagy két omlós piskótaréteg közé kened, felbecsülhetetlen!

Citromlekvár

citromos-lekvar-lime-mal

Hozzávalók

A lekvárhoz:

  • 650 g biolime
  • 2 db biocitrom
  • 1.5 kg kristálycukor

A főzéshez:

  • 1 db muszlinkendő
Recept idők

Elkészítés:

Az összes gyümölcsöt vágjuk félbe, és facsarjuk ki a levüket.

Öntsük bele egy nagy kancsóba, és tegyük mérlegre. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy 2 kg-ot mutasson a mérleg.

Egy tálba tegyünk egy muszlindarabot.

A gyümölcsök belső hártyás részét kaparjuk ki, aprítsuk fel, akár kézzel, akár turmixgépben. Ezután tegyük bele a muszlinba az aprítékot és az összes gyümölcsmagot is. Kössük össze a muszlin széleit egy konyhai madzaggal, mintha egy tasakot készítenénk. Tegyük félre.

A citrom és a lime héját vágjuk fel vékony szeletekre vagy darabokra, majd tegyük bele egy lábasba.

Öntsük rá a citrusos vizet, majd tegyük bele a muszlintasakot, és alaposan nyomkodjuk le, hogy a folyadék alatt legyen. Fedjük le az egészet, és hagyjuk 1 éjszakán át puhulni.

Másnap vegyük ki belőle a muszlintasakot.

Forraljuk fel a lábas tartalmát, majd ha forr, mérsékeljük a lángot, és lassú tűzön főzzük kb. 40-55 percig. Ez idő alatt a héjak nagyon szépen megpuhulnak. 

Hagyjuk a főzetet kb. 10 percig hűlni. Ezután adjuk hozzá a cukrot, és keverjük addig, amíg teljesen fel nem olvad.

A muszlintasakot alaposan nyomkodjuk meg, hogy az utolsó kis lécsepp is távozzon belőle. A kendőt dobjuk ki a tartalmával együtt.

Forraljuk fel a folyadékot, és a folyamat közben keletkező habot merjük le róla. 

Forraljuk kb. 30-40 percig. Ha van hőmérőnk, ami jó lekvár hőmérsékletének méréséhez is, akkor a 105 fok az ideális, amit célszerű elérni a tökéletes állaghoz.

Teszteld le egy fagyasztóból kivett tányérra cseppentve: ha beteszed a fagyóba pár percre, majd kiveszed, és a lekvár redőződik, akkor kész is, de ha nem, akkor tovább kell forralni még kb. 10 percig.

A kész lekvárt vegyük le a tűzről, és hagyjuk kb. 15 percig állni. 

Ezután töltsük bele sterilizált befőttesüvegekbe, majd zárjuk le, és konyharuhába csomagolva hagyjuk, hogy lehűljön. 

Címkézzük fel, majd mehet is a spájzba.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon