Méteres kalács újragondolva: citromkrémmel töltve készül a régi kedvenc

mcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A retró sütemény valójában nem is kalács, hanem piskóta, egy igazán mutatós, csokimázzal bevont finomság.

A méteres kalács másik ismert neve őzgerinc. A lakodalmas sütemény hagyományosan vaníliás főzött krémmel töltve készül, de kedvelt még a puncsos változat is.

A méteres tökéletes vendégváró, igazi ünnepi desszert, melynek ott a helye a karácsonyi asztalon. A jeles események alkalmával érdemes különlegesebb ízekben készíteni el a finomságot: a házi citromkrém remekül illik a tésztához, párosuk fenomenális. A krémet akár dupla adaggal is elkészítheted, így a sütirudak tetejét is be tudod vonni, ez a sütemény pedig jó krémesen a finom.

A krémeket keverheted is: ha szeretnéd, a csokimáz alá tehetsz hagyományos főzött vagy narancsos krémet. A narancsosat ugyanúgy készítsd el, mint a citromosat. Persze veheted megúszósabbra is a desszert megalkotását, házi citromkrém helyett citromos pudingporból készítsd el a tölteléket.

Citromkrémes méteres kalács

mct

Hozzávalók 6 személyre

Krém:

  • 3 darab tojás
  • 120 g cukor
  • 2 darab citrom
  • 15 g étkezési keményítő
  • 80 g vaj

Tészta:

  • 8 darab tojás
  • 50 dkg cukor
  • 2 dl olaj
  • 2 dl víz
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 ek víz
  • 1 darab citrom reszelt héja (opcionális)
  • vaj a forma kikenéséhez
  • kevés liszt a formához

Máz:

  • 30 dkg csokoládé
  • 6 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

Krém:

A tojásokat keverjük habosra a cukorral.

A citrom héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki.

Az étkezési keményítőt a citromlé egy részével keverjük csomómentesre.

A keményítővel elkevert citromot, a maradék lét és a reszelt héjat adjuk a tojásos keverékhez.

A keveréket alacsony láng felett folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre.

A kész krémet vegyük le a tűzhelyről és keverjük hozzá a vajat.

A selymes krémet takarjuk le fóliával, így nem bőrösödik, várjuk meg, míg teljesen kihűl.

Tészta:

A tojásokat válasszuk szét.

A sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, majd az olajat (2 dl) és a vizet (2 dl) is adjuk hozzá.

A lisztet szitáljuk tálba a sütőporral együtt, majd adjuk a tojássárgás masszához.

A massza felét öntsük egy másik keverőtálba.

Az egyikhez adjuk hozzá a kakaót, olajat (1 ek.) és a vizet (1 ek.).

A másik masszához a reszelt citrom héját forgassuk hozzá (nem kötelező).

A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd az egyik felét adjuk a kakaós masszához, a másikat pedig a fehér (vagy citromos) tésztához forgassuk hozzá.

Két őzgerincformával dolgozunk (ha csak egy van, akkor azzal). A formákat kenjük ki vajjal, szórjunk bele kevés lisztet, majd a masszákat simítsuk bele.

A megtöltött formákat toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe és 40-45 perc alatt süssük meg. A sütésnél tűpróbát érdemes alkalmazni.

A tésztát borítsuk rácsra, várjuk meg, míg kihűl. A kihűlt tésztát a borda mélyedéseinél szeleteljük fel.

Összeállítás:

A kihűlt krémmel ragasszuk egymáshoz a felszeletelt tésztát. Az összeillesztésnél a fehér tésztát párosítsuk a kakaóssal, így szép méretes rudat kapunk.

Ha marad krém, kenjük le kívülről is a tésztát vele.

Máz:

A csokit és a vajat vízgőz felett olvasszuk egybe, majd kenjük a süteményre.

Az őzgerincet tegyük hűtőbe néhány órára, majd ferdén szeletelve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük