Puha piskótatekercs lágy citromkrémmel töltve - Hogy lesz tökéletes a tészta?
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Fűszeres csirkemellcsíkok zöldséggel keverve: kiadós és finom
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Azt hiszem, kevés süteményt szeretek jobban a piskótatekercsnél. Ez az édesség a maga egyszerűségében zseniális.
Akármennyire is egyszerűnek hangzik, a piskótatekercs elkészítése odafigyelést igényel, már ami a piskóta részét illeti. A tészta megfelelő összetétele, a sütés ideje, a feltekerés mozdulatai mind-mind precizitást igényelnek. Ehhez képest a megtöltése már gyerekjátéknak tűnik, főleg, ha a hagyományos, baracklekváros változatot választjuk. De most nem ez lesz a töltelék, hanem egy finom, savanykás citromkrém. Eredetileg egy másik recepthez készítettem el, de túl sokat főztem belőle, így gondoltam, felhasználom máshoz is.
A krém isteni lett, de a piskótán áll vagy bukik a dolog, a tészta elkészítése tapasztalatot kíván. A sárgájára szánjuk egy kis időt, keverjük habosra, a fehérjét keményre. A sütési hőmérsékletre is ügyeljünk. Sütés közben ne nyitogassuk a sütőt. A piskótát melegen tekerjük fel, így nem törik össze. Ha kihűlt, tekerjük ki, kenjük meg a szintén kihűlt töltelékkel, majd újra tekerjük fel.
Citromkrémes piskótatekercs
Hozzávalók 6 adaghoz
Piskóta
- 120 gramm liszt
- 120 gramm cukor
- 6 darab tojás
- 1 csipet só
Citromkrém
- 50 gramm vaj
- 80 milliliter citromlé (frissen facsart)
- 60 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 0.5 evőkanál étkezési keményítő
- 1 csipet só
Elkészítés:
Készítsük el a piskótát. A tojások sárgáját válasszuk szét a fehérjétől. A sárgáját keverjük habosra a cukorral, a fehérjét verjük kemény habbá a sóval. Erre a két műveletre ne sajnáljuk az időt, ezen áll vagy bukik a piskóta minősége, ha elég habosra keverjük a tojásokat, a piskóta is levegős, könnyed lesz. Ha jól összekevertük a sárgáját, szép fokozatosan szitáljuk hozzá a lisztet, majd keverjük csomómentesre. Végül a tojásfehérje habját forgassuk bele a masszába, vigyázva, össze ne törjön.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Ennél magasabb hőfok nem kell, mert különben a tészta széle nagyon hamar megég, a belseje pedig nyers marad.
A masszát öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük meg.
A citromkrémhez a vajat vágjuk kockára. Öntsük egy lábasba a frissen kifacsart citromlevet, keverjük hozzá a cukrot, a tojásokat, a sót és a keményítőt. Folyamatosan kevergetve, közepes lángon főzzük, amíg krémes, pudingos állagot nem kap. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá szép lassan a vajdarabokat, és keverjük, amíg besűrűsödik. Ha véletlenül kicsapódott a tojás, szűrjük át a krémet. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőszekrénybe.
A megsült piskótát még melegen tekerjük fel, hagyjuk kihűlni, majd újra tekerjük ki, kenjük meg a citromkrémmel és tekerjük fel. Díszítésnek szórhatunk rá porcukrot.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors