Citromos, görög joghurtos pác csirkéhez: szaftos és omlós lesz a hús
Ha a grillszezonban csak egy receptet próbálsz ki, ez legyen az, a hús hihetetlenül finom és puha lesz.
Elképesztően ízletes és nagyon omlós lesz a hús, ha az alábbi módon pácolod be, a citromos-bazsalikomos marinád egyszerre frissítő és fűszeres. Fontos, hogy a csirkemellet legalább 8 óráig pácold, annál finomabb és puhább lesz, minél többet áll benne.
Bár a citrom és a bazsalikom a pác főszereplői, a méznek és a mustárnak is fontos szerepük van: előbbi kicsit ellensúlyozza a citrus fanyarságát, utóbbi pedig karakteresebbé teszi a marinádot. Ha kedveled a picit tüzesebb ízeket, a chilit se hagyd ki belőle, a fokhagyma pedig kötelező eleme.
A bepácolt csirkemellet aztán serpenyőben is megsütheted, de jó időben érdemes a grillre dobni. Természetesen nem csak mellével működik a recept, de ha csontos csirkecombot használsz, azt inkább a sütőben süsd puhára.
A csirkemellfiléket tisztítsuk meg, ha szükséges, majd vágjuk őket hosszában félbe. Tegyük egy vágódeszkára a csirkemellszeleteket, majd picit klopfoljuk ki őket, de nem kell túl vékonyra.
Egy nagyobb, szélesebb tálban keverjük össze a pác hozzávalóit, a fokhagymát reszelve adjuk hozzá. Tegyük bele a csirkemellszeleteket, forgassuk bele őket a pácba úgy, hogy mindet érje, majd fedjük le a tálat. Tegyük a hűtőbe minimum 8 órára.
Vegyük ki a húst a hűtőből a sütés előtt 20 perccel.
Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt. Tegyük bele a csirkeszeleteket – ha nem fér el mind, több adagban –, majd nagy lángon süssük őket 3-5 percig, míg az aljuk szépen megpirul. Utána fordítsuk meg őket, fedjük le a serpenyőt, vegyük le a lángot közepesre. Így is süssük még kb. 5 percig, míg a közepük is átsül.
Tegyük vágódeszkára, majd várjunk 5 percet, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors