Citromos-bazsalikomos pácban pihent csirkemell: vajpuha lesz a hús

bazsalikomos-citromos-csirke
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pácolásra rá kell szánni az időt, de a tényleges munka 15 perc ezzel a csirkemellel, ha előző este ízesíted, másnap csak a serpenyőbe kell dobni.

Elképesztően ízletes és nagyon omlós lesz a hús, ha az alábbi módon pácolod be, a citromos-bazsalikomos marinád egyszerre frissítő és fűszeres. Fontos, hogy a csirkemellet legalább 8 óráig pácold, annál finomabb és puhább lesz, minél többet áll benne.

Bár a citrom és a bazsalikom a pác főszereplői, a méznek és a mustárnak is fontos szerepük van: előbbi kicsit ellensúlyozza a citrus fanyarságát, utóbbi pedig karakteresebbé teszi a marinádot. Ha kedveled a picit tüzesebb ízeket, a chilit se hagyd ki belőle, a fokhagyma pedig kötelező eleme.

A bepácolt csirkemellet aztán serpenyőben is megsütheted, de jó időben érdemes a grillre dobni. Természetesen nem csak mellével működik a recept, de ha csontos csirkecombot használsz, azt inkább a sütőben süsd puhára.

Citromos-bazsalikomos csirkemell

bazsalikomos-citromos-csirke2

Hozzávalók 4 darabhoz

Hús:

  • 500 g csirkemellfilé (2 db)

Pác:

  • 60 ml olívaolaj
  • 3 ek citromlé
  • 1.5 tk méz
  • 1 ek őrölt bazsalikom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0.5 tk petrezselyem
  • 0.5 tk oregánó
  • 0.75 tk
  • ízlés szerint bors
  • 1 tk mustár
  • opcionális chilipehely
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfiléket tisztítsuk meg, ha szükséges, majd vágjuk őket hosszában félbe. Tegyük egy vágódeszkára a csirkemellszeleteket, majd picit klopfoljuk ki őket, de nem kell túl vékonyra. 

Egy nagyobb, szélesebb tálban keverjük össze a pác hozzávalóit, a fokhagymát reszelve adjuk hozzá. Tegyük bele a csirkemellszeleteket, forgassuk bele őket a pácba úgy, hogy mindet érje, majd fedjük le a tálat. Tegyük a hűtőbe minimum 8 órára.

Vegyük ki a húst a hűtőből a sütés előtt 20 perccel.

Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt. Tegyük bele a csirkeszeleteket – ha nem fér el mind, több adagban –, majd nagy lángon süssük őket 3-5 percig, míg az aljuk szépen megpirul. Utána fordítsuk meg őket, fedjük le a serpenyőt, vegyük le a lángot közepesre. Így is süssük még kb. 5 percig, míg a közepük is átsül.

Tegyük vágódeszkára, majd várjunk 5 percet, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük