Narancsos-mustáros pácban grillezett csirkemell: szaftos és vajpuha lesz a hús

narancsos-csirkemell
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csirkemell a mai napig az egyik legkedveltebb húsrész, nem véletlenül: megfelelően készítve isteni finom, szaftos és omlós.

Egy izgalmas pác szinte bármilyen alapanyagot a köbre emel, legyen szó zöldségről vagy húsról. Mivel a csirkemell egy viszonylag száraz húsrész, nála még fontosabb a megfelelő marinád, amely nem csak ízesíti, szaftosan is tartja. 

Az alábbi pácban a narancs és a mustár íze dominál, de hogy ne legyen túl savas a végeredmény, egy kevés barna cukor ellensúlyozza a fanyar ízeket. Utóbbinak nem csak az ízesítésben van szerepe, grillezés közben szépen karamellizálódik a hús külsején.

Ha nincs grilled, sütőben is elkészítheted a húst: ehhez előbb pirítsd körbe serpenyőben, hogy kérget kapjon, majd utána told 200 fokos sütőbe 10-15 percre.

Narancsos-mustáros csirkemell

narancsos-csirkemell2

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 60 ml olívaolaj
  • 60 ml almaborecet
  • 1 db narancs leve
  • 100 g barna cukor
  • 3 ek dijoni mustár
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • ízlés szerint
  • 4 db csirkemellfilé
Recept idők

Elkészítés:

Ha a csirkemellek nagyon vastagok, enyhén klopfoljuk ki őket, hogy egyenletes vastagságúak legyenek.

A pác hozzávalóit keverjük össze egy tálban, kóstoljuk meg, sózzuk, majd forgassuk bele a csirkemelleket. Fedjük le a tálat, tegyük a hűtőbe 3-4 órára, vagy egy egész éjszakára.

Melegítsük elő a grillt (200 fokon). Kb. 15 percig süssük a csirkemelleket, vagy míg a belső hőmérsékletük el nem éri a 74 fokot. Félidőben forgassuk át.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük