![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Gyerekkorunk könnyű, savanykás joghurthabja házilag
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Van egy olyan nosztalgikus érzésem, gondolatom, ami talán igaz, talán nem, hogy gyerekkoromban a tejtermékek sokkal, de sokkal jobbak voltak: a kefir, a joghurt, a tej és a túró rudi, de mindenekelőtt a csodálatos, mesés és már nem is kapható joghurthab.
A fogyasztásáért is meg kellett küzdeni, mert amint az ember felbontotta, máris felsebezte az éles fólia a kezét. De egyáltalán nem emlékszem rá, hogy ez minimálisan is bántott vagy zavart volna minket. Annyira könnyű volt és mindig olyan savanykás, légies, hogy az ember úgy érezte, meg tudna enni belőle még egyet meg még egyet.
Amikor ez az emlék a sebtől a habig bevillant, azonnal eldöntöttem, hogy az én gyerekeim sem maradhatnak ki ebből az élményből, és bár az éles fóliát nem tudom rekonstruálni, a könnyű, üde habot talán mégis. Úgy emlékszem, citromos, epres és meggyes ízben volt elérhető, nekem a citromos volt a kedvencem, így ezt a verziót próbáltam elsőként újraalkotni.
Habosítás tojásfehérjével
Először azt hittem, hogy a felvert tejszínhab lesz a megoldás, aztán rájöttem, hogy ennél komolyabb hadviselés kell ide, ami történetesen a hűtőben állandóan felgyűlő tojásfehérjék felhasználásának is kedvez. A felvert hab a legerősebb buborékképző- és megtartó kiegészítő, amit csak el lehet képzelni, valóban csupa-csupa levegő lesz vele a joghurt.
Citromos joghurthab
![joghurthab - 1](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291004/29100401_1829b985309c994302154985b3b3bb9d_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 deciliter sűrű, jó minőségű görög joghurt
- 2 evőkanál cukor
- 1 darab kezeletlen citrom
- 3 darab tojásfehérje
Elkészítés:
A joghurtot elkeverjük a citromlével és a lereszelt héjával. A tojásfehérjéket a cukorral, gépi habverő segítségével kemény habbá verjük. A habot óvatosan a joghurtos krémbe forgatjuk úgy, hogy semmiképp se törjük közben össze. A habot szétosztjuk poharakban vagy tányérokban, és minimum 3 órára behűtjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!