Omlós linzer selymes citromkrémmel töltve: a tésztába őrölt mandula is kerül

clscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A karácsonyi linzer nem a megszokott módon készül, a tésztába darált mandula kerül, az érmék közt pedig selymes citromkrém terül el.

A linzer tésztája omlós, amelyből mutatós vendégváró, piték vagy gyümölcsös lepény készülhet. Az omlós tésztához mindig hideg vajat használj, dolgozz vele gyorsan, a begyúrás után pedig csomagold fóliába, és legalább 30 percet pihentesd. A legjobb, ha egy órát a hűtőben hagyod, úgy sokkal könnyebben tudod majd kinyújtani, a végeredmény pedig varázslatos lesz.

Az omlós tészta érdekében fontos, hogy jó minőségű vajat használj, de ha igazi békebeli finomságot szeretnél készíteni, zsírral is dolgozhatsz, vagy használd fele-fele arányban őket.

A linzer a leggyakrabban sima tésztából, lekváros töltelékkel készül, ha azonban a retró verzió helyett kipróbálnál valami újat, készítsd el a tojáslikőrös változatot, de a citromkrémes is megér egy misét. A lejjebb olvasható receptben csak a töltelékben fog dominálni a fanyar citrusféle, de ha szeretnéd, a citrom reszelt vagy kandírozott héját is a tésztába csempészheted. Az aprósüti felszolgálása előtt érdemes egy napot várni, addig jól csomagold be a finomságot, úgy lesz ideje az ízeknek összeérniük.

Citromos linzer

citromoslinzer

Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához:

  • 25 dekagramm finomliszt
  • 10 dekagramm darált mandula
  • 125 gramm porcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 180 gramm vaj
  • 1 darab tojás
  • porcukor a szóráshoz

A krémhez:

  • 3 darab citrom (leve)
  • 3 darab tojás
  • 10 dekagramm porcukor
  • 15 dekagramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

A tészta száraz hozzávalóit (liszt, porcukor, vaníliás cukor, sütőpor, darált mandula) öntsük keverőtálba és forgassuk egybe, utána a vajat morzsoljuk bele. Amikor morzsás állagú, a tojást is adjuk hozzá, gyúrjuk lágy tésztává (ha túl száraz a tészta, 1-2 evőkanál vizet adjunk hozzá). A kész tésztát csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe 1 órát pihenni.

A krémhez a citrom levét és a porcukrot keverjük egybe, majd a tojásokat is adjuk hozzá. Vízgőz felett, folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre (körülbelül 5-10 perc). A teljesen kihűlt krémbe keverjük bele a vajat, míg csomómentes nem lesz a massza.

A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, kiszúróval szaggassuk ki, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire a formára szúrt tésztákat. 180 fokosra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük meg őket.

A kihűlt tésztákat kenjük meg citromkrémmel. Először kenjünk meg egy érmét, utána tegyük rá a tetejét, és ezt addig folytassuk, míg a tésztaérmék el nem fogynak. A kész linzereket porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük