![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Omlós linzer selymes citromkrémmel töltve: a tésztába őrölt mandula is kerül
![clscover](https://kep.index.hu/1/0/3680/36809/368096/36809633_2811271_636d469afa86e3f834c419356e22e9e4_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A karácsonyi linzer nem a megszokott módon készül, a tésztába darált mandula kerül, az érmék közt pedig selymes citromkrém terül el.
A linzer tésztája omlós, amelyből mutatós vendégváró, piték vagy gyümölcsös lepény készülhet. Az omlós tésztához mindig hideg vajat használj, dolgozz vele gyorsan, a begyúrás után pedig csomagold fóliába, és legalább 30 percet pihentesd. A legjobb, ha egy órát a hűtőben hagyod, úgy sokkal könnyebben tudod majd kinyújtani, a végeredmény pedig varázslatos lesz.
Az omlós tészta érdekében fontos, hogy jó minőségű vajat használj, de ha igazi békebeli finomságot szeretnél készíteni, zsírral is dolgozhatsz, vagy használd fele-fele arányban őket.
A linzer a leggyakrabban sima tésztából, lekváros töltelékkel készül, ha azonban a retró verzió helyett kipróbálnál valami újat, készítsd el a tojáslikőrös változatot, de a citromkrémes is megér egy misét. A lejjebb olvasható receptben csak a töltelékben fog dominálni a fanyar citrusféle, de ha szeretnéd, a citrom reszelt vagy kandírozott héját is a tésztába csempészheted. Az aprósüti felszolgálása előtt érdemes egy napot várni, addig jól csomagold be a finomságot, úgy lesz ideje az ízeknek összeérniük.
Citromos linzer
![citromoslinzer](https://kep.index.hu/1/0/4107/41078/410783/41078379_19fd6f62f4230904289b6c201e0054c2_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
A tésztához:
- 25 dekagramm finomliszt
- 10 dekagramm darált mandula
- 125 gramm porcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 180 gramm vaj
- 1 darab tojás
- porcukor a szóráshoz
A krémhez:
- 3 darab citrom (leve)
- 3 darab tojás
- 10 dekagramm porcukor
- 15 dekagramm vaj
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit (liszt, porcukor, vaníliás cukor, sütőpor, darált mandula) öntsük keverőtálba és forgassuk egybe, utána a vajat morzsoljuk bele. Amikor morzsás állagú, a tojást is adjuk hozzá, gyúrjuk lágy tésztává (ha túl száraz a tészta, 1-2 evőkanál vizet adjunk hozzá). A kész tésztát csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe 1 órát pihenni.
A krémhez a citrom levét és a porcukrot keverjük egybe, majd a tojásokat is adjuk hozzá. Vízgőz felett, folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre (körülbelül 5-10 perc). A teljesen kihűlt krémbe keverjük bele a vajat, míg csomómentes nem lesz a massza.
A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, kiszúróval szaggassuk ki, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire a formára szúrt tésztákat. 180 fokosra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük meg őket.
A kihűlt tésztákat kenjük meg citromkrémmel. Először kenjünk meg egy érmét, utána tegyük rá a tetejét, és ezt addig folytassuk, míg a tésztaérmék el nem fogynak. A kész linzereket porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!