
Pihe-puha citromos, mákos süti isteni mázzal a tetején: fantasztikusan omlós
Ha nem kívánod a tömény, krémes édességeket, a frissítő, citromos kevert süti kapóra jön. Tedd még izgalmasabbá mákkal is!
Ennek az intenzíven citromos ízű, mákkal készült kuglófnak kevert tészta az alapja, így mutatós külseje ellenére nagyon gyors és egyszerű desszert. A sütimasszában kétféle formában is helyet kap a citrom, citromléként és citromhéjként is, így vásárláskor figyelj arra, hogy kezeletlen héjú biocitromot válassz.
A kuglóf tetejéről elmaradhatatlan a citrommáz, amely nemcsak a látványt dobja fel, de a kissé fanyar citrusos ízvilághoz is hozzátesz. A sütibe sem tejtermékek, sem pedig tojás nem kerül, így növényi étrendbe is beillesztheted.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a folyékony hozzávalókat (olaj, szójaital, kókuszjoghurt, citromlé és vaníliakivonat).
Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, kukoricakeményítő, mák, sütőpor, szódabikarbóna, só, cukor és citromhéj), majd adjuk a folyékony alaphoz, és keverjük össze.
Öntsük a masszát olajjal kikent kuglófsütő formába, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 50-55 perc alatt süssük aranybarnára, tűpróbával ellenőrizzük. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk 15 percig a formában hűlni, majd borítsuk ki belőle, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben készítsük el a cukormázat. Ehhez egy tálkában a porcukrot keverjük csomómentesre a citromlével, és csurgassuk a kuglófra.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu