
Krémes, tavaszi spárgás rizottó: így készítik az olaszok is
Az üde, krémes spárgás rizottó hamisítatlan tavaszi fogás. Sikerének egyik titka a minőségi fehérbor.
Ez a fogás olyan, akár egy falat nyár: friss brokkoli és még frissebb spárga alkotja, amelyekhez édes koktélparadicsom és lédús citrom is társul. Az egész pedig kb. 20 perc alatt elkészül úgy, hogy még a tésztát is kifőzöd.
Kitűnő ebéd- vagy vacsoraötlet, főleg rohanós napokon. Gyors, egyszerű, mégis laktató és tartalmas egytálétel készül belőle, amire nem fogsz tudni nemet mondani!
A spárgát mossuk meg, törjük le a fás végeket, majd vágjuk fel kb. 5 cm-es darabokra.
A brokkolit öblítsük le folyó víz alatt, majd szedjük rózsákra és felezzük meg őket. A zöldhagymát tisztítsuk meg és vágjuk fel apró darabokra. A fokhagymát szintén tisztítsuk meg és azt is vágjuk fel apróra. A paradicsomokat mossuk meg, majd vágjuk félbe mindet.
A sajtot reszeljük le és tegyük félre.
Egy nagy fazékban forraljunk fel sós vizet nagy lángon.
Adjuk hozzá a forrásban lévő vízhez az orzótésztát, és időnként megkeverve főzzük kb. 8-10 percig. Ha kész, szűrjük le.
Egy nagy serpenyőben, közepes lángon melegítsük fel az olívaolajat. Adjuk hozzá a spárgát és brokkolit.
Pároljuk együtt őket kb. 3-4 percig. Ennyi idő alatt a spárga élénkzöld színű lesz, de még mindig ropogós marad. Ízesítsük sóval és borssal, majd szedjük egy nagy tálba.
Egy másik serpenyőben, közepes lángon, olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a felaprított hagymákat.
Főzzük kb. 2 percig, majd adjuk hozzá az alaplevet és az olasz fűszert. Keverjük össze, és pároljuk újabb 3-5 percig. Ezt követően mehet bele a citromlé is.
A zöldborsót és a megfelezett koktélparadicsomokat adjuk hozzá a tésztához a többi zöldséggel együtt.
Végezetül pedig locsoljuk meg a citromos, vajas szósszal, és ízlés szerint sózzuk és borsozzuk tovább, ha szükséges.
Tálalásnál hintsük meg reszelt parmezánnal és petrezselyemmel, és már ehetjük is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu