Isteni, krémes citromos semifreddo: jéghideg olasz desszert semmi munkával

citromos-semifreddo2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A citrom kellemesen fanyar zamatában hódít az olasz semifreddo, könnyed, frissítő és nagyon finom nyári desszert.

A semifreddo egy hideg olasz desszert, olyasmi, mint egy krémes főzött fagyi, csak éppen szeletelhető formában. A klasszikus fagylaltnál azonban habosabb és könnyedebb, ugyanis tejszínhab az alapja, ezt kell cukorral, tojássárgájával és a választott gyümölccsel összekeverni.

Hogy a tojás ne nyersen kerüljön a krémbe, vízgőz felett kell felfőzni, míg picit sűrűsödik. Utána fontos, hogy teljesen kihűtsd, mielőtt a tejszínhabhoz kevernéd. 

A semifreddónak kell egy kis idő, míg megköt és krémes lesz, legalább 8 órára tedd a fagyasztóba, mielőtt kínálnád.

Citromos semifreddo

citromos-semifreddo

Hozzávalók 8 szelethez

  • 420 ml zsíros habtejszín
  • 250 g cukor
  • 7 db tojássárgája
  • 120 ml frissen facsart citromlé
  • 1 db biocitrom héja
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Béleljünk ki folpackkal egy 23x13 centis kenyérsütő formát úgy, hogy túllogjón a szélein, így majd könnyebb lesz kiemelni a semifreddót. 

A habtejszínt verjük habbá, majd tegyük a hűtőbe.

Egy fém/hőálló tálban a cukrot keverjük össze a tojássárgákkal, citromlével, citromhéjjal és sóval. Tegyük a tálat vízgőz fölé, majd folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg habos lesz és picit sűrűsödik, ez nagyjából 5 percig tart.

Ha ezzel megvagyunk, öntsük át egy nagyobb tálba, majd robotgéppel verjük habosra, míg a mennyisége kb. a duplájára nem nő. Tegyük félre hűlni.

Ha kihűlt, forgassuk bele a tejszínhabot. 

Öntsük a keveréket az előkészített formába, fedjük le folpackkal, majd tegyük a fagyasztóba minimum 8 órára.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük