Citromos-zöldborsós tészta krémes mascarponéval: 25 percen belül tálalhatod

citromosborsós2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez az étel frissen a legjobb, annyit készíts belőle, amennyi rögtön el is fogy, hogy a krémes, citrusos szószt ne szívja magába a tészta.

Ha tényleg kevés időd van főzni, ez a recept a legjobb választás, nagyjából 20 percet kell rászánnod, de nagyon finom fogást tehetsz az asztalra. Szezonjában zsenge zöldborsóval készítsd, de mirelittel is tökéletes lesz, bármelyikkel is dolgozz, pár perc alatt megpuhul a hüvelyes. 

A zöldborsó mellé citrom és menta kerül, ezektől lesz friss az összhatás, a mascarpone pedig a krémes textúráról gondoskodik. A fokhagymával se spórolj, az adja meg a karakterét, de vigyázz vele, mert gyorsan megég, és akkor keserű lesz az étel. 

Tésztából bármilyet használhatsz, spagettivel is tökéletes lesz, de a szélesebb tagliatelle is jó választás, sőt, pennével is kipróbálhatod, úgy a krémes szósz a tészta belsejét is átjárja.

Citromos-zöldborsós tészta

citromosborsós

Hozzávalók 2 személyre

  • 220 gramm tészta
  • 2 ek vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 150 gramm zöldborsó (mirelit vagy friss)
  • ízlés szerint só, bors
  • 180 ml tésztafőző víz
  • 1 tk citromhéj
  • 2 tk citromlé
  • 120 gramm mascarpone
  • ízlés szerint menta
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük al dentére lobogó, sós vízben. Szűrjük le, de a főzővizéből tegyünk félre 180 ml-t.

Közben a vajat olvasszuk meg egy serpenyőben. Dobjuk rá az apróra vágott fokhagymát, majd 1 perc után a zöldborsót, és 60 ml főzővizet is adjunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk. Főzzük pár percig, míg megpuhul a borsó. Keverjük bele a citromhéjat, a mascarponét és a maradék főzővizet is. Keverjük egybe, várjuk meg, míg gyöngyözni kezd, majd forgassuk bele a kifőtt tésztát, a citromlevet és az összeaprított mentát.

Rögtön, melegen kínáljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük