![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ropogós, belül lágy vajas tészta: a croissant és muffin szerelemgyereke nagyon finom
![cruffin2cover](https://kep.index.hu/1/0/3126/31266/312668/31266835_2400821_9ff290de25bf758afb3d72d8a14357e3_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Tésztájában a vajas croissantra emlékeztet, külsőre olyan, mint egy muffin. Elképesztően finom, sokféleképpen variálható sütemény, igaz, kicsit időigényes az elkészítése.
A cruffin a croissant és a muffin keveréke. Kívül ropogósra sütött, belül lágy tészta, amit bátran tölthetünk lekvárral, nutellával, kakaóval vagy pudinggal. Ha cruffin készítésébe vágjuk a fejszénket, érdemes felkészülnünk, hogy időigényes feladat vár ránk. Természetesen gyors változata is létezik a sütinek, a villámverzióban leveles tésztát használunk, amivel szintén nagy sikert arathatunk a vendégeink körében, ha azonban időnk engedi, érdemes a tésztát saját kezűleg készíteni.
A tészta összeállításával nincs sok munka, a pihentetési idő az, ami macerássá teszi a süti elkészítését. Mivel élesztő kerül a tésztába, fontos, hogy türelmesen kivárjuk a pihentetési időt. Miután a tésztát megtöltjük és feltekerjük, hűtőben kell pihentetni, erre a formázás miatt lesz szükség.
A kedvenc cruffinom egyszerű kakaós töltelékkel van töltve, kinézetre olyan, mintha muffinsütőben készítettük volna a kakaós csigákat. Melegen fogyasztva a legfinomabb, de másnap reggel is jólesik egy bögre tej vagy kávé mellé.
Cruffin
![cruffin2ct](https://kep.index.hu/1/0/3126/31266/312667/31266757_743ecd8b7a34ce02039761df7827830a_wm.jpg)
Hozzávalók 6 darabhoz
Tésztához:
- 40 dekagramm liszt
- 10 dekagramm porcukor
- 1 csomag porélesztő (7 g)
- 2 deciliter langyos tej
- 10 dekagramm vaj
- 1 csipet só
Töltelék:
- 7 gramm vaj
- 2 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
Elkészítés:
A lisztet, porcukrot, porélesztőt és az 1 csipet sót tálba szórjuk, összekeverjük, majd lassan hozzáadagoljuk a langyos tejet, miközben spatula segítségével összekeverjük, ezután a vaj is a tálba kerül, majd a kezünkkel szép, fényes, sima felületű tésztát dagasztunk. Lefedve meleg helyen 1 órát pihentetjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, 6 darabra vágjuk, a darabokat kis gombócokká formáljuk, a gyúródeszkán hagyjuk 15-30 percig pihenni.
A vajat olvasszuk fel.
A kakaót keverjük össze a porcukorral.
A pihentetett tésztákat ovális alakban vékonyra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, ízlés szerint megszórjuk kakaóporral, ezután szorosan feltekerjük. A tésztakígyókat tálcára fektetjük és 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.
A tésztakígyókat hosszában félbevágjuk és feltekerjük úgy, hogy a tészta vágott része (töltelékes) felül legyen.
A muffinsütőbe tegyünk papírt vagy kenjük ki vajjal, tegyük bele a cruffinokat, így még 30 percet pihentetjük, utána mehetnek a 180 fokos légkeveréses sütőbe, 15-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálalásnál porcukorral megszórjuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!