![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A klasszikus, házi császármorzsa receptje: búzadarával készül
![császármorzsa dara cover](https://kep.index.hu/1/0/3223/32234/322342/32234263_2472217_cf0b5c030c3dd89256b1a7d079b257b4_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Eddig mindig osztrák módon készítettük, palacsintatésztával, de valójában a magyar verziót még jobban szeretjük.
Volt a menzás császármorzsa, ami iszonyúan száraz és íztelen volt, alig lehetett lenyelni. A lekvár valamit javított a helyzeten, de az meg szörnyen, túlságosan édes volt, összességében nem volt túl jó élmény.
Pedig a pirított búzadara önmagában egy remek ötlet: nem is a magyar, hanem eredetileg a török és más közel-keleti konyhák kedvelt desszertalapja. A búzadara diós aromát kap a pirítás és a vaj hatására, és ha vigyázunk, hogy ne száradjon ki, egy csodás desszert lehet belőle - csak éppen egészen más, mint az osztrák verzió. Annyira más, hogy nem is kéne egy lapon említeni őket.
Császármorzsa búzadarával
![császármorzsa kicsi](https://kep.index.hu/1/0/3223/32234/322342/32234273_85f071a4323ef4b68db17317d46f1183_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
A morzsához
- 300 gramm búzadara
- 6 deciliter tej
- 100 gramm vaj
- 50 gramm cukor
- 5 darab tojás
- 1 csipet só
A tálaláshoz
- porcukor
- baracklekvár
Elkészítés:
A búzadarát elkeverjük a tejjel és a cukorral. A vaj felét megolvasztjuk, azt is a darához keverjük. Lefedve betesszük a hűtőbe, és hagyjuk ázni legalább két-három órán keresztül. Ha megszívta magát, elővesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokon.
Kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgákat a masszához keverjük, a fehérjéket külön tálban gyűjtjük. Egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan, kis adagokban a masszához forgatjuk.
A maradék vajjal kikenünk egy jó nagy tepsit, majd beleöntjük a masszát. Negyed órán keresztül sütjük, majd kivesszük, óvatosan összekeverjük, morzsásra tördeljük. Visszatesszük, tíz perc múlva ismét átkeverjük. Ezt addig ismételjük, míg el nem éri a kívánt, itt-ott aranyszínűre pirult állagot.
Porcukorral, lekvárral tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!