A klasszikus, házi császármorzsa receptje: búzadarával készül

császármorzsa dara cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Eddig mindig osztrák módon készítettük, palacsintatésztával, de valójában a magyar verziót még jobban szeretjük.

Volt a menzás császármorzsa, ami iszonyúan száraz és íztelen volt, alig lehetett lenyelni. A lekvár valamit javított a helyzeten, de az meg szörnyen, túlságosan édes volt, összességében nem volt túl jó élmény.

Pedig a pirított búzadara önmagában egy remek ötlet: nem is a magyar, hanem eredetileg a török és más közel-keleti konyhák kedvelt desszertalapja. A búzadara diós aromát kap a pirítás és a vaj hatására, és ha vigyázunk, hogy ne száradjon ki, egy csodás desszert lehet belőle - csak éppen egészen más, mint az osztrák verzió. Annyira más, hogy nem is kéne egy lapon említeni őket.

Császármorzsa búzadarával

császármorzsa kicsi

Hozzávalók 4 személyre

A morzsához

  • 300 gramm búzadara
  • 6 deciliter tej
  • 100 gramm vaj
  • 50 gramm cukor
  • 5 darab tojás
  • 1 csipet

A tálaláshoz

  • porcukor
  • baracklekvár
Recept idők

Elkészítés:

A búzadarát elkeverjük a tejjel és a cukorral. A vaj felét megolvasztjuk, azt is a darához keverjük. Lefedve betesszük a hűtőbe, és hagyjuk ázni legalább két-három órán keresztül. Ha megszívta magát, elővesszük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokon.

Kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgákat a masszához keverjük, a fehérjéket külön tálban gyűjtjük. Egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan, kis adagokban a masszához forgatjuk. 

A maradék vajjal kikenünk egy jó nagy tepsit, majd beleöntjük a masszát. Negyed órán keresztül sütjük, majd kivesszük, óvatosan összekeverjük, morzsásra tördeljük. Visszatesszük, tíz perc múlva ismét átkeverjük. Ezt addig ismételjük, míg el nem éri a kívánt, itt-ott aranyszínűre pirult állagot.

Porcukorral, lekvárral tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük