A legfinomabb cseresznyekompót házilag: narancs és menta is kerül bele

cseresznyecover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A nyár zamatos ízeit érdemes eltenni télire, mikor majd beköszönt a rossz idő, örömmel fogjuk előkapni a kamrából a kincset érő üvegeket.

A mamám nagy befőző volt, a kamrája mindig roskadozott a gyönyörű befőttesüvegektől, házi készítésű lekvároktól, savanyúságoktól, gyümölcskompótoktól, amiket magában is örömmel kanalazott az ember, de desszerthez, esetleg körethez fogyasztva is kitűnő választás volt.

A cseresznyekompótot készíthetjük hagyományos stílusban, vagyis úgy, ahogy a mamáink is csinálták, de ha nyitottak vagyunk az újra, akár a befőttet is felturbózhatjuk, sokkal különlegesebbé tehetjük, például ha más gyümölccsel egészítjük ki, jelen esetben naranccsal és mentával. Narancs helyett citromfű is kerülhet a cseresznye mellé, különlegesebb, illatosabb lesz tőle, amit öröm lesz majd magában, fagyihoz vagy joghurthoz falatozni.

A különleges kompót elkészítése meglehetősen egyszerű, cukros vizet forralunk, amibe mentalevelet teszünk - ha citromfüvet választunk narancs helyett, akkor a mentával egyszerre használjuk fel -, forrás után hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, majd leszűrjük és újraforraljuk.

Mit jelent a dunsztolás?

A befőzés utolsó fázisa, csökkenti a romlást okozó mikroorganizmusok csírázási képességét és az üvegben maradt levegő mennyiségét. Kétfajta dunsztolás közül választhatunk, száraz és nedves. Száraz dunszt esetén még forrón kerül az üvegbe a gyümölcs, ilyenkor a befőtt hője sterilizálja. Fontos, hogy a hőt a lehető legtovább fenntartsuk, emlékszem, a mamám paplannal, dunyhával takarta le, hogy melegen tartsa a kompótokat. A dunsztolás 2-3 napig is eltartott.

Nedves dunszt esetében több megoldás közül válogathatunk, például elkészíthetjük nagy edényben, aminek az aljára többrétegű papírt vagy konyharuhát helyezünk, majd arra állítjuk az üvegeket. Ez azért szükséges, hogy az üveg ne érintkezzen közvetlenül az edény forró aljával, így nem fog elrepedni. A fazékba annyi vizet öntsünk, amennyi az üvegek háromnegyed részéig ér, majd kezdjük el melegíteni. Amikor forrni kezd, onnantól számítjuk a csírátlanítási időt, ami azt jelenti, hogy 20-30 percig gyenge forrásban tartjuk, majd gőzölés után alaposan letakarjuk - mondjuk takaróval - és hagyjuk kihűlni. Ha nincs befőzőfazék, sütőben, tepsire helyezve is megcsinálhatjuk, a lényeg, hogy a tepsi alját szintén béleljük ki, kuktafazék is megfelel a nedves dunsztolásra, igaz, egyszerre nem fér bele sok üveg.

Cseresznyekompót

cseresznyect

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm cseresznye
  • 4 darab narancs
  • 1 csokor menta
  • 40 dekagramm cukor
  • 2 liter víz
Recept idők

Elkészítés:

A cseresznyéket magozzuk ki és mossuk meg. A lecsepegtetett gyümölcsöt helyezzük sterilizált üvegekbe. A narancsot is pucoljuk meg, szedjük gerezdekre vagy kockázzuk fel, majd tegyünk mindegyik üvegbe egy keveset a cseresznye mellé.

A vizet a cukorral forraljuk fel, majd tegyük bele a mentát. Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, ezután szűrjük le és forraljuk újra, öntsük a gyümölcsökre. Az üvegeket zárjuk le és 5 percre állítsuk a tetejükre, utána kezdődhet a dunsztolás.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon