Így marad roppanós és ízes a cseresznye a kompótban

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A cseresznyeszezon nagyon hasonlít a medvehagymáéhoz, mindig nagyon-nagyon várjuk, nem tudunk vele betelni, míg van, és úgy esszük, mintha nem lenne holnap. Mert ugye nincs is, ugyanis a cseresznye friss íze és roppanós állaga nagyon nehezen tartósítható.

Lekvárnak jellegtelen, süteményben íztelen, sajnos a cseresznye nagy adag hő hatására éppen a lényegét, a lelkét veszíti el. Lehet ettől még belőle mindenfélét készíteni, végeredményben mégsem lesz olyan csodálatos, mint egy meggyből vagy barackból készült lekvár, mert nemhogy fokozódna az íze, inkább veszít belőle. 

Maggal együtt érdemes eltenni

Ezért próbáltam most meg olyan módon tartósítani, hogy a lehető legrövidebb ideig érje hő, ráadásul a magot sem szedtem ki belőle. Nem lustaságból, hanem mert a mag is segít abban, hogy minél tovább maradjon ízes és roppanós a cseresznye. 

Ebben a receptben nem kell megfőzni a gyümölcsöt, egyszerűen csak le kell forrázni a külön elkészített forró cukorsziruppal. Az fontos, hogy az üveg és a cseresznye is tiszta legyen. 

Cseresznyekompót

cseresznye kompót - 1

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 kilogramm cseresznye
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 liter víz
Recept idők

Elkészítés:

A cseresznyét leszárazzuk és nagyon alaposan megmossuk. Tiszta üvegekbe tesszük a szemeket. A cukrot a vízzel felforraljuk, és a cseresznyékre öntjük. Azonnal lezárjuk, egy pillanatra lefelé fordítjuk az üvegeket, majd újra talpra állítjuk és hagyjuk kihűlni.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük