
Egész napra energiát ad a közel-keleti lecsó - Igazi fehérjebomba a csicseriborsós shakshuka

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

A legfinomabb gyros nyomában: a körút street foodjait csekkoltuk

Gluténmentes fokhagymás gofri: szendvicsalapnak is tökéletes

Fantasztikus savanyú káposztás csirkemell: a sütőben érnek össze az ízek

Tonhalas-avokádós wrap: rohanós hétköznapokra is ideális

Sütőben sült cukkinifasírt sok sajttal: kívül ropogós, belül puha
A shakshuka iránti imádatom töretlen, éppen ezért szeretem többféle változatban elkészíteni.
Nyáron nagyon sokszor főztem lecsót. Jó sok tojással, mert úgy szeretem. Próbáltam teljes kiőrlésű, ilyen-olyan magos kiflivel/zsemlével kitunkolni, de azért valljuk be, egyrészt a fogyókúra nem ezen csúszik meg, másrészt meg a lecsó fehér kenyérrel az igazi. Mélytányérban.
De most nem is erről szerettem volna írni, hanem a lecsó közel-keleti rokonáról, a shakshukáról. Amit ugyanabban a tűzforró fémedényben tálalnak, amiben elkészül. Hányszor égettem meg a kezem, amikor mohón beleettem, legtöbbször friss pitával együtt. Itthon is szerencsére egyre több helyen lehet finomat enni, de nyilván ez is elkészíthető otthon - a családtagok nagy örömére.
Az alapváltozat mellett számtalan módon lehet variálni, többek között csicseriborsóval. Ilyenkor is mehet bele tojás, de ha vegán változatot szeretnénk, akkor hagyjuk ki belőle. A csicseriborsótól amúgy is nagyon tápláló lesz az ételünk.
Csicseriborsós shakshuka

Hozzávalók 2 személyre
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 darab kaliforniai paprika
- 4 darab paradicsom
- 4 evőkanál sűrített paradicsom
- 200 gramm csicseriborsó-konzerv
- 2 kávéskanál római kömény
- ízlés szerint chilipehely
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint apróra vágott petrezselyem
- opcionális tojás
Elkészítés:
A fokhagymát és a vöröshagymát vágjuk apróra. A paprikát csíkozzuk fel. A paradicsomot kockázzuk fel. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, dinszteljük meg a vöröshagymát, kanalazzuk bele a paradicsompürét, az apróra vágott fokhagymát, a felkockázott vagy csíkozott paprikát, és ízesítsük római köménnyel és sóval. Melegítsük közepes lángon, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot. A többi fűszert is szórjuk bele, majd forraljuk össze. Öntsük rá a csicseriborsót, és vegyük le a tűzről. Ha tojás is kerül bele, akkor üssük bele óvatosan őket, hagyjuk még 10 percet a tűzön, utána vegyük le.
Fotó: Getty Images