Lecsó izraeli módra: szaftos shakshuka remegős tojással

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A shakshuka az az étel, amit mindenkinek meg kell kóstolnia, és garantálom, hogy imádni fogja. Izraeli lecsónak is nevezik, bár eredetileg Észak-Afrika országaiból terjedt tovább a Közel-Keletre.

A magyar változattal ellentétben a shakshuka mindig húsmentes fogás. Ha Izraelben jársz, mindenképpen egyél egy tányérral Tel Aviv óvárosában, Jaffában a Dr. Shakshukában, felejthetetlen élmény lesz. A legenda szerint az étterem tulajdonosa a börtönbüntetését töltve fejlesztette főzőtudományát tökélyre, többek közöttt a shakshuka készítését. 

A shakshuka alapvetően reggeli étel, de a nap minden szakában lehet fogyasztani, tápláló, de nem nehéz fogás. Az alapreceptben csak zöldségek vannak, de van feta sajtos változat is. Nekem ez utóbbi a kedvencem, imádom, ahogy a számban elolvad a sajt.

A shakshukát addig pirítják a serpenyőben, amíg az alja le nem kap kicsit, és a zöldségek és a paradicsomszósz íze kellőképpen össze nem érik. A még rotyogó, tűzpiros ételt friss pitával tálalják.  

Izraeli lecsó - Shakshuka

Shakshuka1650x433

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 darab hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • opcionális chilipaprika
  • 1.5 teáskanál
  • 1 teáskanál bors
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál zúzott köménymag
  • 1 kilogramm paradicsom
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 darab kaliforniai paprika
  • 6 darab tojás
  • ízlés szerint petrezselyem
  • 2 teáskanál cukor vagy méz
  • 1 darab padlizsán (elhagyható)
  • 1 darab cukkini (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Az olívaolajon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a sót, a borsot és a fűszereket. Ha szeretjük a csípőset, mehet bele chilipaprika is. Pár percig kevergetve főzzük.

Hozzáadjuk a friss vagy konzerv paradicsomot, a paradicsompürét, a mézet vagy a cukrot, és főzzük negyedórát, közben tegyük bele az apróra vágott zöldségeket is. A paprikát én vékony csíkokra szoktam vágni, úgy mutatósabb.

Kevergetve, nehogy leégjen, tovább főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak.

Amikor kész, kis mélyedéseket készítünk a szószban, és beleütjük a tojásokat. Ha a fehérje megszilárdult, akkor szórjuk rá a petrezselymet.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük