Gyors csicseriborsós sütőtöksaláta dióval, paprikával – Fehérjedús, pedig nincs benne hús
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Maradék sült sütőtök egy kis maradék főtt csicserivel és néhány ropogós, friss alapanyaggal: az egyik legjobb saláta, amit idén ettünk.
Van, hogy a hűtőben fellelt maradékok ilyen mesés kompozícióban egyesülnek. Persze ez nem mindig alakul így, a mákfelfújt a fermentált káposztával például nem biztos, hogy ilyen finom, szép, egészséges és laktató ebédet adott volna ki, mint a fent látható tányér.
A sült sütőtök, ahogy arról korábban hosszan írtunk, nem minden esetben sül éppen olyan állagúra, hogy salátához alkalmas legyen. Ha krémesre, pépesre sül, már csak leves, püré vagy más olyan étel lehet belőle, amihez ez az állag az ideális, például mikor tésztához kell kevernünk.
Ha sütőtökből szeretnénk salátát készíteni, akkor a legfontosabb, hogy harapnivaló állagúra süljön, így jól elkeveredhet majd a többi alapanyaggal. Szokás szerint ez a saláta csak egy alapképlet: ha - például - sült édesburgonya, cékla és maradék főtt lencse van otthon, azzal is működik.
Csicseriborsós sütőtöksaláta
Hozzávalók 4 személyre
- 200 gramm sült sütőtök
- 200 gramm főtt csicseriborsó
- 1 darab kaliforniai paprika
- 1 marék dió
- 100 gramm feta
- 1 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 darab narancs
- 100 gramm rukkola
Elkészítés:
A sült tököt kockákra vágjuk, a kaliforniai paprikát szintén, a narancsot meghámozzuk és feldaraboljuk, majd elkeverjük őket a csicseriborsóval, megszórjuk rukkolával, dióval, végül feta sajtot morzsolunk a tetejére.
Az egészet meglocsoljuk a balzsamecetből és az olajból készített öntettel.
Fotók: Ács Bori/Sóbors