Serpenyős csirke gombával és borral sülve - Ha így sütöd, nem szárad ki a hús

csirkegombacover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A krémes szószban készült csirkemell rizzsel vagy tészta mellé fogyasztva kiváló ebéd vagy vacsora lehet.

Szerintem az így készült csirke az egyik legfinomabb fogás. Az elkészítése nem bonyolult, hétköznap vacsorára simán összehozható, laktató, fantasztikus ízű étel, amit ha egyszer elkészít az ember, azonnal felkerül kedvenc fogásai listájára, biztos, hogy sokszor fogja újra megcsinálni.

A hús így marad szaftos

Csirkemell sütésénél sokan megjegyzik, hogy a hús száraz, hiányolják a szaftosságát. Ennél a receptnél a csirkemellszeleteket lisztes bundában kell megsütni, ha túlsül a hús, akkor persze, hogy kiszárad, ezért lehetőleg vastagabb szeletekkel dolgozzunk és épp csak addig süssük, amíg szép aranybarna színt kap. 

A serpenyőben gombás ragu is készül, ebbe kerül vissza a hús, így átjárja a krémes mártás, ellenállhatatlanul szaftos lesz. Tészta vagy rizs mellé fogyasztva rendkívül laktató és ízletes fogás.

Eredetileg Marsala olasz édes borral szokták felönteni, de bármilyen száraz bor vagy sherry is megfelel a helyettesítésére.

Csirke gombával és borral sülve

csirkegombact

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 bögre liszt
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 80 dekagramm csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál vaj
  • 300 gramm gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 milliliter fehérbor
  • 200 milliliter alaplé (csirkés)
  • 250 milliliter tejszín
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A lisztbe beleszórjuk a sót, borsot, fokhagymaport, majd alaposan elkeverjük.

A csirkemellfilét egyben is hagyhatjuk, vagy szeletekre vágva, kiklopfolva megforgatjuk a lisztben.

Nagyobb serpenyőben vagy edényben a vajat és az olajat felforrósítjuk, majd a csirkehúst mindkét oldalán aranybarnára sütjük. Tegyük félre a csirkemellet.

Ha szükségesnek érezzük, a serpenyőbe tehetünk még vajat. Dobjuk rá a megtisztított, szeletekre vágott gombát, pirítsuk, adjunk hozzá zúzott fokhagymát, majd pár perc eltelte után öntsük fel alaplével (ha nincs kéznél, használjunk ugyanannyi vizet és házi ételízesítő kockából 1 darabot).

10 perc után a bort is a serpenyőbe öntjük, majd 10-15 perc után a tejszín következik. Ekkor a húst visszatesszük a serpenyőbe, és addig hagyjuk a tűzhelyen, amíg rottyan egyet. Tálalásnál finomra aprított petrezselyemmel szórhatjuk meg, mellé rizst vagy tésztát érdemes fogyasztani.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük