Fűszeres, fokhagymás vajjal sült csirkecomb: fehérborban puhul
A fokhagymás vajjal sült csirkecomb tele van ízzel, a hús finom puha, az elkészítésével pedig nem lesz sok gond.
A csirkecomb egy méltán népszerű alapanyag, hiszen viszonylag jó áron szerezhető be, és rengetegféle ízletes fogás készíthető belőle. Az alábbi receptben egy boros szószban, almával és hagymával puhul, valódi ízbombát tehetsz majd az asztalra.
Hogy a comb bőre ropogós, a húsa omlós legyen, először serpenyőben kell körbepirítani, majd sütőben sül puhára, csak a legvégén kerül az ízletes szószba. Ne félj, így sem lesz vele sok munkád: amíg puhul, elkészítheted az almás-hagymás alapot, utána pedig már csak össze kell melegíteni mindent, hogy egy igazán finom étellel lephesd meg a családot vagy magadat.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A vöröshagymákat pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékony szeletekre. Az almák magházát vágjuk ki, majd szintén vágjuk szeletekre.
A csirkecombokról itassuk fel a nedvességet, sózzuk, borsozzuk mindkét felüket.
Forrósítsunk vajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá az almát: dinszteljük addig, míg a gyümölcs megpuhul, aranybarnás színt kapnak a szeletek. Tegyük őket egy tányérra.
Ugyanebben a serpenyőben forrósítsunk olajat. Tegyük bele a combokat a bőrös felükkel lefelé. Süssük őket, míg a bőrük ropogós és piros nem lesz, majd fordítsuk meg, a másik felüket is süssük pirosra. A lepirított combokat tegyük tepsibe, majd toljuk a sütőbe 20-25 percre, vagy míg belül is átsülnek.
Közben a serpenyőbe tegyünk egy újabb adag olajat, majd dobjuk rá a hagymát, szórjuk rá a kakukkfüvet. Dinszteljük puhára, az sem baj, ha picit karamellizálódik. Ekkor szórjuk rá a lisztet, keverjük össze a hagymával, majd öntsük fel a borral és az alaplével. Folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg besűrűsödik, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Keverjük a szószba az almát, majd tegyük bele a közben elkészült combokat. Alacsony lángon főzzük még pár percig, míg összeérnek az ízek.
Tetszőleges körettel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu