Puha, levegős házi pita: gyros, falafel és kencék mellé is tökéletes
A strapabíró tészta könnyen előállítható, kezdőknek is sikerülni fog. Kiváló mártogatósok, tartalmas egytálételek mellé.
Házilag is készíthetsz gyrost, mindössze egy nagyobb hagymára és fanyársra lesz hozzá szükséged. Ha csirkével dolgoznál, combfilét válassz alapnak, ez sokkal szaftosabb, biztosan nem fog kiszáradni.
A pác a gyros lelke: az alábbi receptben a görög joghurt és sok-sok fűszer dominál, és ebben a marinádban legalább 8, de inkább 12-24 órát áll a hús. Így egyrészt sokkal ízletesebb, másrészt sokkal szaftosabb is lesz.
Ahhoz, hogy létrehozd az ikonikus forgónyársat, egy nagy hagymát használj alapnak az alábbi leírás szerint: bár forogni nem fog rajta a hús, tökéletesen megtartja a nyársat, ráadásul még pluszízt is ad neki, a sütőben pedig szépen, egyenletesen sül a combfilé.
A csirkecombfiléket vágjuk hosszában félbe, majd – a hagymán kívül – keverjük egybe az összes többi alapanyaggal. Fedjük le a tálat, majd tegyük a hűtőbe legalább 8 órára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A hagyma alját és tetejét vágjuk le, hogy stabilan álljon. Tegyük egy alufóliával bélelt tepsire, majd a közepébe szúrjunk bele 2 fanyársat. Ezekre szúrjuk rá a felezett, pácolt csirkecombfiléket, hogy egy kupacot kapjunk.
Toljuk a sütőbe, süssük addig, míg a belső hőmérséklete eléri a 74 fokot. Ez nagyjából 1 óra, de függ a hús vastagságától és a sütőtől is.
Hagyjuk picit hűlni, majd egy éles kés segítségével fentről lefelé vágjunk belőle csíkokat, ahogy a gyrost szelik.
Lepénnyel, zöldségekkel kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu