Puha, levegős házi pita: gyros, falafel és kencék mellé is tökéletes

Házi puha pita cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A strapabíró tészta könnyen előállítható, kezdőknek is sikerülni fog. Kiváló mártogatósok, tartalmas egytálételek mellé.

A közel-keleti kenyérféleség pompás harapnivaló, mely sokféle finomsággal kínálható. Jólesik gyros mellé, falafel is mehet bele, de ropogós saláta is pakolható bele. Természetesen tunkolásra is alkalmas, kencék, szaftos raguk, tartalmas levesek és egytálételek mellé is passzol.

Így lesz még finomabb!

Az alapreceptet érdemes izgalmasabbá varázsolni. A pikáns ízek kedvelői bátran keverhetnek füstölt vagy csípősebb paprikát a tésztához, és persze zöldfűszereket. Az aromák jól érződnek a puha tésztában, sokkal különlegesebb egy kis extrával megbolondítva.

Házi puha pita

Házi puha pita ct

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 80 ml langyos víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 75 ml langyos tej
  • 60 ml olaj
  • 220 g finomliszt
  • só ízlés szerint
  • kevés olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A langyos vizet mérjük keverőtálba, majd adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt. A tálat takarjuk le konyharuhával, és 10-15 percig hagyjuk állni. Ezután öntsük hozzá a langyos tejet, olajat, lisztet és a sót, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. (Szükség szerint adjunk hozzá még lisztet, ha igényli a tészta.)

A tésztát helyezzük olajjal kikent tálba, takarjuk le, és 1-2 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, osszuk 4-6 egyforma méretű gombócra, és nyújtsuk ki.

A kinyújtott lapokat forró, olajjal enyhén kikent serpenyőben, mindkét oldalán süssük szép aranybarnára (sütési idő 1-2 perc oldalanként).

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük