Vajpuha csirkemáj Stroganoff módra: gombás, krémes szószban fő
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem csak bélszínből készülhet a mennyei Stroganoff-ragu, a pénztárcabarát verzió csirkemájjal fő.
Ha szereted a csirkemájat, ne csak resztelve készítsd el, lecsósan is isteni, de Stroganoff módon is érdemes kipróbálni. A vajpuhára sült májat krémes szósz öleli körbe, igaz, tejszín helyett most tejföl és görög joghurt teszi selymessé. Ugyanúgy, ahogy a klasszikus receptben, ebből a változatból sem hiányzik a gomba, illetve brandy és mustár is ízesíti a mártást.
Természetesen másfajta májjal is működik a recept, de attól függően, mit választasz, lehet, több időre lesz szüksége az alapanyagnak. Hagymából érdemes az enyhébb, kevésbé karakteres fehér mellett dönteni, de a lilával és a vörössel sem lősz mellé. Ha pedig éppen tejföl vagy görög joghurt nincs otthon, csak az egyikből is készülhet.
Csirkemáj Stroganoff módra
Hozzávalók 4 személyre
- 2 ek olaj
- 500 gramm csirkemáj
- 60 gramm vaj
- 250 gramm gomba (csiperke)
- 1 kisebb fej fehér hagyma
- 60 ml konyak/brandy
- 250 ml alaplé (csirke)
- 150 gramm tejföl
- 100 gramm görög joghurt
- 1 ek mustár
- 1 marék petrezselyem
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A májat tisztítsuk meg. A gombát vágjuk szeletekre, a megpucolt vöröshagymát finomra.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben. Tegyük bele a májakat, majd pirítsuk barnára mindkét oldalukat kb. 3 perc alatt. Az elkészült májakat tegyük félre.
Ugyanebbe a serpenyőbe tegyünk 30 gramm vajat. Adjuk hozzá a gombát, majd 5 perc után mehet bele a hagyma és még 30 gramm vaj, sózzuk, borsozzuk. Addig dinszteljük, míg a hagyma és a gomba is teljesen puha nem lesz.
Vegyük egészen kicsire a lángot, majd öntsük a gombára és a hagymára a konyakot/brandyt. 1 perc után öntsük fel az alaplével, majd addig főzzük, míg a folyadék a felére nem redukálódik.
Amíg fő a szósz, a májakat vágjuk csíkokra.
A szószba keverjük bele a mustárt, a joghurtot és a tejfölt, várjuk meg, míg gyöngyözni kezd, majd kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Adjuk hozzá a csirkemájat is, addig főzzük, míg a máj el nem készül, kb. 3-5 perc kell neki. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A kész csirkemájat főtt tésztával és petrezselyemmel tálaljuk.
Fotó: Getty Images